
Osebujni Mediteran na Kvarneru: gastronomija kao temelj fizičkog i psihičkog zdravlja mladih

Rudi Grula, Irena Peršić Živadinov i Saša Krajinović
Fina riblja i mesna jela, divovski Lošinjski krokant, vrhunska vina, vožnje venecijanskom gondolom, dinamične panel rasprave i opuštena atmosfera – to je bio sadržaj festivala Taste the Mediterranean
Trinaesto izdanje festivala koji slavi mediteranski način življenja prvi je put održano u Malom Lošinju, ponosu Kvarnera – Europske regije gastronomije 2026. Taste the Mediterranean, međunarodni festival hrane, vina, kulturne baštine i mediteranskog načina življenja, ‘plovi’ po hrvatskoj obali još od 2014., otkako je UNESCO hrvatsku mediteransku prehranu uvrstio na popis Svjetske nematerijalne kulturne baštine - a njegovo ovogodišnje 13. izdanje usidrilo se u Malom Lošinju.
Povod dolaska na Kvarner veliko je priznanje dodijeljeno ovoj regiji, kojoj pripada i otok vitalnosti: Kvarner je, naime, Europska regija gastronomije 2026. Dobar uvod u sve sadržaje koji su svjedočili autentičnosti te titule bilo je otvorenje festivala, koji već godinama promovira Hrvatsku kao poželjnu mediteransku destinaciju, okupljajući vodeće svjetske i domaće chefove.
Ljepota življenja
Domaćin otvorenja 11. rujna bio je Muzej Apoksiomena, u čiju je čast organizirana antička gozba u izvedbi chefa Adrijana Nikolića i tamošnjeg restorana ZaKantuni. Jela pripravljena od namirnica koje su se koristile prije dvije tisuće godina, ali prilagođena današnjim okusima, pratili su Kvarnerski pjenušac od stopostotne žlahtine te crna i bijela vina udruženja Kvarner Wines.
Koliko je gastronomija važan dio ljudskih života i ljepote življenja, istaknula je osnivačica festivala TTM, Ingrid Badurina Danielsson, no da bi deviza 'Good food, good wine & good fun' funkcionirala u stvarnosti, bitan je i njen edukativni dio. Stoga je festival zamišljen kao razmjena iskustava i znanja - između chefova iz Hrvatske i drugih mediteranskih zemalja.
Ove godine okupilo ih se desetak - talijanski chefovi Marco Danelli, Raffaele Ros (San Martino - Scorze, 1Michelin*), španjolska chefica Teresa Gutiérrez, Jure Tomič iz Slovenije, francusko-japanski chef Ippei Uemura, Austrijanac Michael Gollenz, koji vodi kuhinju restorana Alfred Keller (1Michelin*, 4 toke Gault&Millau) u Boutique hotelu Alhambra.
Bio je tu i Stiven Vunić iz restorana Zijavica, Amos Novak iz međimurskog restorana Terbotz (inače, mladi talent Gault&Millau 2025), Davor Fornažar i Dinko Lekić iz restorana 'Diana Steakhouse' odnosno 'Konoba Cigale', u sastavu Lošinj Hotels & Villas - suorganizatora i domaćina festivala. Zdravka Grgić i Drago Rančić - zastupali su popularne lošinjske restorane Gastro Pub Deveron i Bocca Vera.
Rijetka prilika
Edukativni dio festivala istaknuo je i Dalibor Cvitković – direktor Turističke zajednice grada Mali Lošinj, koji ove godine obilježava 140 godina turizma - oduševljen što su iskusni, nagrađivani chefovi u dva festivalska dana održali šest radionica s učenicima Srednje škole Ambroza Haračića. Tehnike kuhanja, načini korištenja namirnica i razna druga znanja - neizmjerno su bogatstvo koje su budući kuhari otkrivali uz osvajače brojnih kulinarskih trofeja, Michelinovih zvjezdica i Gault&Millau toka.
Učenici u ugostiteljskim školama nemaju uvijek priliku vježbati na visokokvalitetnim namirnicama, no ovaj put nisu nedostajale. Mliječne proizvode - od maslaca, pa do raznovrsnih mekih i tvrdih sireva osigurao je President, partner festivala. Osim gostiju iz inozemstva, učenici su imali priliku učiti od mladog Amosa Novaka (Gault&Millau trofej mladi talent godine) iz restorana Terbotz u Štrigovi, inače velikog promotora tradicionalnih međimurskih jela, koja pripravlja na vrlo inovativan način, kao i od iskusnog kuhara Renata Kraljeva, edukatora iz područja gastronomije i hotelijerstva te autora 'Autohtone kuharice Zadarske županije'. Amos Novak lošinjske đake oduševio je pripremom i izvedbom tenfanog kunića, dok je Renato Kraljev briljirao u animaciji ljubitelja ekrana mobitela i izvedbi fileta brancina u škartocu.
Dr. sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, uzvanicima je otkrila kako je dugo pratila Taste the Mediterranean na drugim lokacijama i priželjkivala da se ta manifestacija preseli na Kvarner - zbog svih vrijednosti koje promovira. O tim vrijednostima - promociji lokalnog, autohtonog i održivog u turizmu - govorile su i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić te Monika Udovičić, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta.
Važnost konceptualizacije
Zadnjeg dana festivala u Muzeju Apoksiomena održana je konferencija posvećena velikom međunarodnom uspjehu regije Kvarner i njenoj tituli Europske regije gastronomije 2026. Raspravu o gastronomiji kao pokretaču za isticanje regije, vodila je Sanja Krmpotić - stručnjakinja za gostoljubivost, a sudjelovali su dr.sc. Irena Peršić Živadinov, Dalibor Cvitković, Saša Krajinović (član Uprave Jadranka turizam d.o.o), Katarina Larisa Ham (CEO Quintessentially za jugoistočnu Europu), Rudi Grula (direktor Turističke zajednice Međimurske županije) te Ingrid Badurina Danielsson.
Saša Krajinović, član Uprave Jadranka turizam d.o.o., u čijem su sastavu i Lošinj Hotels & Villas, smatra da je konceptualizacija restorana bitna, da bi se gosti vraćali i što dulje zadržavali. Od devet restorana u sklopu brenda Jadranka turizam, pet ih je usko specijaliziranih i surađuju s lokalnim proizvođačima.
- Postali smo predvodnici gastronomije na Kvarneru, prestigavši čak i Opatiju, a u planu je još otvoriti restoran posvećen kvarnerskom škampu - rekao je Krajinović, dodajući da je u suradnji s lokalnom zajednicom iznimno bitna edukacija, pa je na to utrošeno više od 6000 sati, samo u segmentu hrane i pića.
Domaćinima je bilo zanimljivo poslušati iskustva iz sjeverne regije, koja im je prenio Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije. - Mi smo boutique destinacija koja teži izvrsnosti, a to znači da s manjim brojem gostiju moramo ostvarivati ekonomsku kvalitetu. Naš turizam je mlad, razvijamo ga tek 20 godina, ali svjesni smo da je potreban kontinuitet u kvaliteti, s tim da ne težimo biti fine dining nego gurmanska destinacija. U tome nam je iznimno važna namirnica čiju kvalitetu želimo postići i održati - kroz edukaciju lokalnih proizvođača. U našem kraju je rođen Rudolf Steiner, otac biodinamičke poljoprivrede, pa nam je i ta činjenica poticaj da njegove postulate primjenjujemo u svakodnevnom životu – rekao je Rudi Grula, koji je na kraju svog izlaganja nagrađen pljeskom publike jer ih je sve dotaknuo u žicu.
- Nema bitnijeg političkog pitanja, i u svijetu i u Hrvatskoj, od toga da nam mladi budu zdravi fizički i psihički, a temelj tog zdravlja je hrana - smatra Grula, koji je najavio i skoro otvaranje kulinarske akademije u Međimurju.
Gastronomija kao emocija
Na drugom panelu 'Povratak korijenima', posvećenom iskrenom kuhanju baziranom na sezonskim namirnicama iz lokalnog uzgoja, pričali su Teresa Gutiérrez, Jure Tomič i Stiven Vunić, koji se kao chefovi i vlasnici restorana suočavaju s istim problemom - kako doći do kvalitetnih i svježih namirnica. U raspravi su sudjelovali Renato Kraljev i Žarko Stilin, direktor udruge Kvarner Wines, a moderirala ju je Dubravka Tomeković Aralica, izvršna direktorica Taste the Mediterranean.
Sudionici obe panel rasprave potvrdili su da je gastronomija mnogo više od hrane; ona je emocija, doživljaj, identitet destinacije i ljudi, koji u njega svakodnevno unose znanje, kreativnost i strast - a festival Taste the Mediterranean to potvrđuje. Španjolska chefica Teresa Gutierrez zaključila je: 'Usprkos svim teškoćama i izazovima koji ga prate, kuharstvo je najljepši posao na svijetu jer usrećuje druge i postiže da gostu jelo ostaje urezano u sjećanju kao jedinstveno iskustvo'.