Info

U Zagrebu održano finale međunarodnog natjecanja CUPI’S SPOON 2025

Natjecanje je još jednom je pokazalo da inkluzija nije samo društvena obaveza, nego i prilika za stvaranje nove zajednice

U predivnom ambijentu hotela DoubleTree by Hilton Zagreb, Udruga UNUO organizirala je grand finale trećeg međunarodnog gastro natjecanja za osobe s invaliditetom – CUPI’S SPOON 2025. Restoran OXBO Urban Bar & Grill pretvorio se u središte emocija, okusa i inkluzije, dok su proglašeni međunarodni pobjednici koji su svojim talentom i snagom inspirirali cijelu Europu.

Događaj je otvoren glazbenim nastupom članica Accoquartet-a, a konačnu odluku o međunarodnim pobjednicima donio je tročlani stručni žiri u sastavu: Dario Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom, Renata Gubić, upraviteljica Zaklade Hrvatska za djecu, te prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić.

U kategoriji pripreme hrane prvo mjesto osvojila je Margarida Fernandes iz Portugala, drugo Elga Melgaile iz Latvije, a treće Lyric Schranz s Malte. U kategoriji pripreme koktela najuspješnija je bila Evelina Kraujalyte iz Litve, drugo mjesto zauzeo je Mihkael Rooba iz Estonije, dok je treće mjesto pripalo Yuliyanu Aleksandrovu Kostovu iz Bugarske.

Posebna priznanja i četvrto mjesto dodijeljena su Filipu Boru Vurniku iz Slovenije i Ivanu Balažincu iz Hrvatske, uz unikatne kiparske nagrade umjetnice Sanje Fališevac.

Finalisti su tijekom natjecanja imali podršku svojih mentora: Ante Valentekovića (Met Boutique Hotel), Sandijsa Volinskisa (Baltic & Sea Restaurants), Dominika Bečvardija (Peaches & Cream Bar), Davora Kajića (Oio Vivo), Marka Dizdara (Miva) i Kiare Lou Lou Klanjčić.

Jedan od najposebnijih trenutaka večeri bilo je uručenje zlatne medalje Apostolskom nunciju u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgiu Lingui, koji je dao važan doprinos u pokretanju samog projekta CUPI’S SPOON. Medalje UNUO-a, koje se tradicionalno izrađuju u Zlatarnici Dodić, još jednom su simbolično podsjetile na vrijednost inkluzije i zajedništva.

Događaj su osobno podržali brojni visoki uzvanici, među kojima su: Nj. E. Qi Qianjin, veleposlanik Narodne Republike Kine, i gđa Lihua Zhao; Nj. E. Eduardas Borisovas, veleposlanik Litve, i gđa Rita Borisovienė; Nj. E. Gašper Dovžan, veleposlanik Slovenije; predstavnici Portugalskog veleposlanstva g. Tomás Ferreira i g. Luis Janea; te Denis Barić, dekan Zbora prebendara Prvostolne crkve zagrebačke. Među uzvanicima su bili i predstavnici TIKA-e, partneri te polufinalisti iz čak 15 europskih zemalja.

Udruga UNUO zahvalila je svim članovima žirija, mentorima, partnerima, veleposlanstvima, osoblju Hotela Hilton, sponzorima i donatorima koji su omogućili da se ovaj izniman događaj održi i još jednom potvrdio važnost prepoznavanja talenta i potencijala osoba s invaliditetom.

CUPI’S SPOON 2025 još jednom je pokazao da inkluzija nije samo društvena obaveza, nego i prilika za stvaranje zajednice u kojoj se vrijednosti – predanost, kreativnost i ljubav prema gastronomiji – slave bez granica.

Lider digital
čitajte lider u digitalnom izdanju