Klub izvoznika
StoryEditor

U Rafineriji nafte Rijeka pokrenuta proizvodnja goriva u punom kapacitetu

11. Svibanj 2023.
Rafinerija nafte Rijeka

Nakon što su krajem travnja započele aktivnosti pokretanja i stabilizacije procesnih postrojenja, Rafinerija nafte Rijeka kreće s proizvodnjom goriva u punom kapacitetu. Radovi koji su izvedeni u privremenom zastoju omogućuju Ini učinkovit nastavak provedbe Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, trenutačno najvećeg i najvrjednijeg industrijskog projekta u Hrvatskoj u koji INA ulaže više od 630 milijuna eura.

Zbog radova na postojećim postrojenjima u okviru Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka prerada je bila obustavljena od studenoga 2022. To je bilo planirano zbog potrebe za nadogradnjom i povećanjem kapaciteta procesnih jedinica SRU – Jedinice za rekuperaciju sumpora i HCU – Hidrokrekinga, kako bi se one uskladile s novim postrojenjem za obradu teških ostataka.

Na postrojenju Hidrokrekinga ugrađena je i nova Stripper Product kolona visoka 38 metara i teška više od 110 tona. Za to je bila potrebna opsežna priprema i organizacija, jer se kolona morala postaviti unutar postojećeg postrojenja. Podizanje i ugradnja izvršeni su uz pomoć dvije dizalice, od kojih je glavna imala impresivnu nosivost od 600 tona. Izvedeno je i više od 180 priključaka novog postrojenja na postojeća postrojenja, čime je osiguran budući priključak novog postrojenja u sustav rafinerije bez potreba za zastojem. Po završetku radova i ispitivanja svih sustava rafinerija je započela aktivnosti pokretanja procesnih postrojenja te danas radi u punom kapacitetu.

Ovom prilikom rafineriju su u pratnji menadžmenta Ine i predstavnika ministarstva obišli Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine, te Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

- Ovom investicijom Ine većom od 630 milijuna eura u modernizaciju riječke rafinerije, u postrojenje za obradu teških ostataka, osigurava se budućnost rafinerijskog poslovanja u Hrvatskoj. No, to nije samo pitanje poslovanja i prerade naftnih derivata, nego i važan element energetske sigurnosti Hrvatske koji zajedno s drugim politikama koje provodimo čini Hrvatsku otpornijom na eventualne vanjske šokove i promjene u okruženju -  izjavio je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine, istaknuo je kako su provedbom ovog dijela projekta još korak bliže završetku izgradnje novog postrojenja za obradu teških ostataka te da očekuju da će se to dogoditi sredinom 2024. godine.

- Ovo je jedan od naših ključnih projekata iz više razloga. Omogućit će nam dugoročnu održivost rafinerijskog poslovanja, eliminirat će našu ovisnost o proizvodima pod sankcijama, smanjiti potrebu za uvozom dizela, a sve to doprinijet će većoj sigurnosti opskrbe domaćeg i ostalih tržišta na kojima INA posluje - rekao je Ratatics.

Svi daljnji radovi na projektu moći će se odvijati istodobno s radom rafinerije. Sljedeća planirana obustava rafinerije očekuje se početkom 2024. godine, zbog redovitog remonta. U sklopu tog gotovo tromjesečnog zastoja obavit će se uobičajeni radovi održavanja te provesti projekti energetske učinkovitosti i zamjena katalizatora. U sljedećem razdoblju nastavljaju se radovi na novom postrojenju za obradu teških ostataka.

- Do kraja godine završit ćemo izgradnju koksne jame, konstrukcije staze buduće koksne dizalice te se nastavljaju mehanički radovi (cjevovodi i uređaji) kao i elektroinstrumentacijski radovi. Dovršit će se izgradnja nove luke i silosa te obaviti ostali radovi na novoj infrastrukturi  -  izjavila je Vedrana Janjić, direktorica Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka.

Projekt je trenutačno na 76 posto gotovosti, dok je izgradnja na 60 posto realizacije.

30. svibanj 2024 05:24