Klub izvoznika
StoryEditor

Započeo 38. susret Liderova Kluba izvoznika: Izvozna poduzeća dokaz su da s punim pravom pripadamo EU

25. Listopad 2023.
38. susret Liderova Kluba izvoznika, Marko Primorac, Miodrag Šajatović, Josip Lasićfoto Rene Karaman

U prostorima Grupe Končar u Zagrebu započeo je 38. susret Liderovog Kluba izvoznika na kojemu su se okupili najveći hrvatski izvoznici, a na kojem prisustvuje i ministar financija Republike Hrvatske Marko Primorac koji će uzvanicima predstaviti ‘Fiskalnu politiku i novosti u poreznom sustavu‘.

- Kao što znate, Klub je osnovan s namjerom da promovira izvor kao najvažniji i najkvalitetniji generator rasta BDP-a i naš je zadatak da kao takav bude na prvom mjestu ekonomskog programa – poručio je u uvodnom govoru glavni urednik Lidera, Miodrag Šajatović koji je pozdravio domaćina i sve članove Kluba izvoznika te otvorio 38. susret Kluba izvoznika.

Prisutnima se obratio domaćin, Josip Lasić, član Uprave Končara koji je predstavio vrijednost hrvatskog robnog izvoza i rezultate doprinosa Končar Grupe u tom segmentu.

- Prema Državnom zavodu za statistiku, oko svega 15 posto poduzeća u Hrvatskoj izvozi svoje proizvode i rješenja, no zato ta poduzeća zapošljavaju 51 posto ukupne populacije, zauzimaju 62 posto u domaćim investicijama, ostvaruju oko 66 posto ukupnih prihoda od prodaje te u razvoj ulažu čak oko 73 posto sredstava od ukupnih domaćih ulaganja u razvoj.

Također ostvaruju 76 posto dobiti. Ovakva poduzeća dokaz su da Hrvatska zaista s punim pravom pripada Europskoj uniji i kolektivu koji čine njene članice u gospodarskom kontekstu, ali i dokazuje da posjedujemo potrebna znanja i vještine za uspješno nadmetanje na globalnom tržištu - komentirao je Lasić.

image

38. susret Liderova Kluba izvoznika, Josip Lasić

foto Rene Karaman

Končar ostvario rekordan iznos novih narudžbi 

Nadalje, podaci Državnog zavoda statistiku pokazuju da je vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 11,5 milijardi eura, što je 2,8 posto više u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, dok je uvoz pao za 0,3 posto, na 19,7 milijardi eura. 

- Dopustite mi da ovom prilikom kratko istaknem i naš vlastiti doprinos ovim brojkama. Novougovoreni poslovi u prvom polugodištu 2023. zaključeni su u iznosu od 748,1 milijuna eura i više su nego dvostruko veći od ugovorenih poslova u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost otvorenih obveza, backloga, iznosila je 1.337,4 milijuna eura, dok su otvorene narudžbe za iduću godinu već dostigle razinu od 630 milijuna eura.

Pozitivan trend novougovorenih poslova i dalje bilježi poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije, dok je zelena tranzicija, koja je u zemljama Europske unije u punom zamahu, rezultirala još većom potražnjom za transformatorima. Grupa Končar je tako ostvarila rekordan iznos novih narudžbi, poglavito na tržištima Njemačke, Švedske i Austrije, a za što je zaslužno povjerenje koje su gradili desetljećima kao i kvaliteta te pouzdanost Končarevih rješenja - zaključuje Lasić. 

27. srpanj 2024 01:45