Komentari
StoryEditor

Boris Žgomba: Imamo priliku za rješavanje starih pitanja - održivosti naših destinacija i jasne strategije održivog turizma

15. Lipanj 2020.
Boris Žgomba

Piše: Boris Žgomba, Uniline

Mnogo toga se promijenilo u turizmu, a na nama je da se maksimalno prilagodimo novonastaloj situaciji i zahtjevima tržišta. Glavni izazovi u daljnjem razdoblju će zasigurno biti očuvanje radnih mjesta i likvidnosti. Zahvaljujući Vladinim mjerama do sada smo očuvali gotovo sva radna mjesta, no pred nama je izazovna turistička godina koja će rezultatom biti znatno ispod proteklih godina. Istovremeno, nužni troškovi poslovanja su i dalje visoki, a većinu čine upravo troškovi zaposlenih.

Zahvaljujući odličnim rezultatima kompanije u prethodnim godinama te izvrsnim odnosima s našim partner bankama, uz vlastite rezerve, uspjeli smo osigurati i dodatne izvore likvidnosti kako bi stabilizirali poslovanje unatoč drastičnom smanjenju prihoda. Također, zahvaljujući angažmanu naših djelatnika u niti jednom trenu za vrijeme krize nismo stali s radom te smo intenzivno radili na prilagodbi svih programa i projekata. Interno smo se organizirali na način da za naše goste i partnere i dalje osiguramo sve usluge koje smo do sada pružali.

U turizmu, možemo slobodno reći da se promijenilo sve - uvjeti putovanja, očekivanja gostiju, odabir destinacije, pa i sam boravak u destinaciji. Ono što je sigurno je da tržište izgleda potpuno drugačije u odnosu na prethodne godine, a i neizvjesnost je i dalje vrlo visoka.

Što se tiče Unilinea, kako smo i ranije isticali, naši su djelatnici marljivo radili na prilagodbi turističkih programa kako bi, kada za to dođe vrijeme, bili u mogućnosti našim gostima ponuditi raznoliku ponudu. Ponude i programi su spremni, a s djelom marketinških aktivnosti smo krenuli na društvenim mrežama te kod naših inozemnih partnera.

Veseli nas da smo nakon popuštanja epidemioloških mjera počeli bilježiti rast poziva i upita. Gosti nas kontaktiraju kako bi se informirali o postupku prelaska granice i općenito o sigurnosti u pojedinim destinacijama. To nam daje naznaku kako su pripreme za konačnu odluku o ljetovanju u tijeku ili su pak odlučili te će uslijediti rezervacija smještaja i ostalih usluga koje pružamo. Iako su trenutni rezultati daleko od uobičajenih brojki za ovo razdoblje turističke godine, svakako u ovim okolnostima i ova razina interesa daje određeni optimizam.

Kada govorimo o novim trendovima, na prvom će mjestu zasigurno biti sigurnost, gledano sa zdravstvenog aspekta. Vjerujem da će, barem što se tiče ove sezone, gosti birati destinacije u koje mogu doći jednostavno i u kojima će biti manje gužve.

Kao i sa svim neprilikama i izazovima do sada, i ova će proći, a ljudi će ponovno krenuti putovati. Ono što nam je još nepoznanica je dinamika i kada će se sve intenzivirati i krenuti prema normali na koju smo navikli. Mi se svakako nadamo da ćemo se zahvaljujući poduzetim mjerama sigurnosti, prilagođenim turističkim programima i ponudom općenito, do kraja iduće godine vratiti na neke realne turističke rezultate koji će omogućiti održivo funkcioniranje sektora.

Također, vjerujem da je ova situacija i svojevrsna prilika koja bi mogla pridonijeti rješavanju nekih pitanja o kojima već godinama razgovaramo, a to su održivost naših destinacija i važnost jasne strategije održivog turizma.

19. travanj 2024 08:43