Komentari
StoryEditor

Europski parlament: Dižemo poreze pa osnivamo fondove da vas spase od njih

18. Travanj 2023.

Europski parlament je u utorak potvrdio više ključnih zakona za postizanje klimatskih ciljeva do 2030. godine kojima se reformira trgovanje emisijama stakleničkih plinova (ETS). Između ostalog, Parlament spominje kako se stvara novi, zaseban ETS II za gorivo za cestovni promet i zgrade, što je bilo jedno od najspornijih pitanja u pregovorima.

To zapravo znači, ‘uvođenje poreza na ugljik, odnosno posvećenje cijena fosilnih goriva koje se koristi za grijanje i promet - benzina, dizela, lož ulja, plina‘, ili jednostavnije, skuplje gorivo.

Dalje, nastavljaju glave iz Parlamenta, ‘učinak toga novog nameta trebao bi biti ublažen uspostavom novog Socijalnog fonda za klimatsku politiku, iz kojeg će se financirati potpora pogođenim ranjivim kućanstvima, poduzećima i korisnicima prijevoza‘.

Prevedeno, uvest će porez i dignuti cijene benzina, a onda će spašavati siroto stanovništvo jer nema love za taj isti benzin koji je poskupio zbog poreza.

Dragi Lastane, tko je ovdje lud?

Bitno da se para vrti i da je sve manje tih para u džepovima običnog puka.

No, iz Parlamenta kažu kako će uspostava Fonda ‘olakšati poduzećima i građanima razdoblje prijelaza na obnovljive, zelene, izvore energije‘. To uključuje i poticaje za obnovu zgrada i za prelazak na obnovljive izvore energije u zgradama, kao i poticaje za sirotinju za prelazak s privatnog na javni prijevoz, dijeljenje automobila i, pazite, biciklizam, te potporu razvoju tržišta rabljenih električnih vozila.

Ovo kao da se pisalo u uredima Možemo ili u Alan Fordu, teško je reći.

Dodajmo, taj bi fond trebao iznositi 87 milijardi eura u razdoblju od 2027. do 2032. godine, a financirao bi se sredstvima dobivenima od prodaje emisijskih jedinica na dražbi i, šlag na tortu, nacionalnih izvora. Drugim riječima, opet će građani spašavati sami sebe.

29. travanj 2024 09:53