Komentari
StoryEditor

Kodeks korporativnog upravljanja

20. Listopad 2019.
Ante Žigman

Predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman i predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić potpisali su u utorak novi Kodeks korporativnog upravljanja koji, među ostalim, zahtijeva od domaćih društava jaču odgovornost i nezavisnost upravljačkih tijela, prihvaćanje i objavu pravilnika ponašanja za sve zaposlenike i menadžment društva, ukida varijabilne bonuse povezanih s uspješnošću društva za članove nadzornih odbora te određuje rokove u kojima članovi uprava ne mogu prodavati vrijednosne papire koje su dobili kao nagradu za poslovne rezultate.

Ujedno obvezuje izdavatelje na dugoročno veću zastupljenost žena u upravnim i nadzornim odborima, osigurava komunikaciju s manjinskim dioničarima i traži da izdavatelji u poslovnim izvješćima objavljuju svoje društveno odgovorne aktivnosti, ne samo ekološke već i one vezane uz očuvanje ljudskih prava, zaštitu od korupcije i slično.

Takav dokument, usklađen s najboljom europskom praksom, svakako je dobrodošao. No malo je pretjerano pojednostavnjenje prema kojem će taj dokument smanjiti izglede da se ponovi slučaj Agrokor. Naime, Agrokor nije (bio) izlistan na burzi (osim nekoliko kompanija). Nije ni Fortenova danas, i ne podliježe tom kodeksu koji će se primjenjivati od početka 2020.

21. travanj 2024 11:00