Komentari
StoryEditor

Plenković je neuvjerljiv poduzetnik, ali solidan krizni menadžer

08. Rujan 2022.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Svoj je politički uspon i počeo u takvoj ulozi. Bilo je to kad je iznenada postao predsjednik posrnulog HDZ-a. Taktikom koja je imala mnogo elemenata kriznog menadžmenta stabilizirao je stranku. Onda su tu bile krizne situacije (Agrokor, pandemija) koje je, s većim ili manjim repovima, što će se možda jednog dana objektivno razmotavati, ipak krizno menadžerirao

Je li poslovna zajednica za smjenu Plenkovićeve, odnosno HDZ-ove, vlade? Pitanje je krajnje jasno i jednostavno, ali odgovor baš i nije. Moglo bi se čak ustvrditi da bi znatan dio poduzetnika i menadžera u ovom trenutku, prešutno, ipak prihvatio ostanak ekipe na vlasti.

Vjerujem da su na tu tezu već mnogi iz poslovne zajednice osjetili da im tlak 'skače na 560'. Ali, evo molbe, pokušajte pročitati argumente za ovu smjelu procjenu.

Najprije, poslovna zajednica po prirodi je heterogena. Poduzetnici koji većinu ili znatan dio prihoda ostvaruju u uhodanim poslovima s državnim institucijama ili tvrtkama u državnom vlasništvu teško da će pozdraviti promjenu vlasti i ugroziti godinama pažljivo, članstvom u vladajućoj stranci i/ili njegovanjem rođačkih veza, građene odnose i lake pobjede na namještenim natječajima javne nabave.

Recimo da je takvih pedeset posto. Druga su polovica vlasnici i menadžeri tvrtki koje nisu ili ne žele biti u milosti vlasti. Oni su poslovanje usmjerili na čisto tržište, bilo da je riječ o lokalnom tržištu bilo, što je vrlo čest slučaj, da se opstanak osigurava izvozom proizvoda ili usluga. U toj skupini sigurno ima mnogo, ako ne i više od pola, onih koji bi na riječima bili za promjenu vlasti. Ali i među mnogima od njih javlja se dilema.

Pogrešno vrijeme za smjenu

S jedne strane, jasno im je da s godinama članovi vladajuće nomenklature na svim razinama stvaraju sve jaču mrežu, ovladavaju i posljednjim Vladinim i nevladinim institucijama. Postaju sve nezasitniji pa je 'zamračenje' milijardu kuna na razlici u cijeni plina, a u režiji nižerangiranog direktora u Ini i ekipe (poznate, a možda dijelom i nepoznate), tek dio novca koji se isisava. Osim već sistemske pljačke, razlog za smjenu bio bi i potpuni nedostatak vizije u kojem bi se smjeru društvo, a unutar toga i ekonomija, trebalo razvijati.

Poduzetnici koji većinu ili znatan dio prihoda ostvaruju u uhodanim poslovima s državnim institucijama ili tvrtkama u državnom vlasništvu teško da će pozdraviti promjenu vlasti i ugroziti godinama pažljivo, članstvom u vladajućoj stranci i/ili njegovanjem rođačkih veza, građene odnose i lake pobjede na namještenim natječajima javne nabave

S druge strane, međutim, poduzetnici su, osim što na političkoj sceni ne vide lidera koji bi razumio ekonomiju i važnost poštena biznisa, htjeli to priznati ili ne, u trenutku kad se europska ekonomija trese pod pritiskom rata u Ukrajini, svjesni opasnosti što bi se moglo dogoditi da se energetska kriza, inflacija i moguća recesija preklope sa smjenom vlasti.

Stalne izvanredne situacije zapravo idu na ruku premijeru Andreju Plenkoviću. Poslovnim pojmovima opisano, aktualni predsjednik HDZ-a i Vlade neuvjerljiv je poduzetnik, ali solidan menadžer. I to onaj krizni. Politički menadžer, pogotovo ako je odrastao u diplomaciji, naglašeno se zadovoljava umijećem mogućeg i netalasanjem. Politički poduzetnik, ili kako se to kaže, državnik, motiviran je umijećem nemogućeg. Kao što u biznisu menadžeri, pojednostavnjeno, ispunjavaju planove, a poduzetnike goni stvaranje nečeg velikog i novog, naizgled neostvarivog (naravno, u mnogim osobama na poslovnoj sceni moguće je naći sinergiju tih dviju karakteristika, bili vlasnici tvrtke ili ne).

Plenković je, ne treba zaboraviti, svoj politički uspon i počeo kao krizni menadžer. Bilo je to kad je iznenada postao predsjednik posrnulog HDZ-a. Taktikom koja je imala mnogo elemenata kriznog menadžmenta stabilizirao je stranku. Onda su tu bile krizne situacije (Agrokor, pandemija) koje je, s većim ili manjim repovima, što će se možda jednog dana objektivno razmotavati, ipak krizno menadžerirao.

Milijarde za umirivanje javnosti

U vrijeme predaje ovih 'Ekonomalija' još nije bio poznat konačan sadržaj paketa za suzbijanje inflacije i posljedica divljanja cijena plina i struje. Iz onoga što se proteklih dana puštalo u javnost moguće je zaključiti da bi pet-šest milijardi kuna intervencija različitim sektorima za prvu ruku moglo primiriti javnost. Pa i poslovnu. Ostaje ipak dojam da je kriza koja je stigla zahtjevnija od one uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19. Ali to je tema za drugu rundu.

Do tada, odigravat će se već viđena predstava. Megaafera u Ini prekrit će se usmjeravanjem fokusa javnosti na paket antikriznih mjera. A da krizni menadžer ništa ne prepušta slučaju, pokazuje i puštanje u javnost afere u kojoj je glavna junakinja krajnje nepopularna sutkinja, uz kontroverznog poduzetnika i, naravno, nezaobilaznog predstavnika odvjetničke struke.

Ne treba mnogo mašte da se zamisli situacija u kojoj politika traži od odgovornog tijela neku akciju uhićenja. Ali da među okrivljenima ne bude nijedan HDZ-ovac. Što je težak zadatak. No u ladici je ipak pronađen slučaj s odvjetnikom koji je bivši član vladajuće stranke. Krizni menadžer na djelu. 

23. travanj 2024 13:59