Komentari
StoryEditor

Nikola Škorić: Kriptovalute su u koronakrizi dobile na vidljivosti jer je papirnati novac postao manje poželjan

09. Lipanj 2020.
Nikola Škorić, Electrocoinfoto Ratko Mavar

piše: Nikola Škorić, osnivač i direktor Electrocoina

Moglo bi se reći kako smo imali spremne odgovore i prije nego što se postavilo pitanje. Rad i sastanke na daljinu prakticiramo od samog osnivanja, a kako pružamo usluge putem interneta, zatvaranje granica i izolacija nije imala značajan efekt. Koronakriza nas je potakla da i zadnjih par tjednih sastanaka koje smo održavali u uredu preselimo online. Najveća promjena je u biti što naša praksa da radnici ne moraju dolaziti u ured više nije tako neobično našoj okolini. Zajedno sa krahom burzi početkom ožujka desio se i nagli pad vrijednosti kriptovaluta.

No, za razliku od tržišta dionica koje se još nije ni blizu oporavilo od ovog pada, kriptovalute opet trguju na razinama iz siječnja i veljače a prometi nastavljaju sa laganim rastom. Početkom svibnja dogodio se i bitcoin halving, važan događaj u svijetu kripta koji se ponavlja svake četiri godine, što je na našu industriju imalo gotovo podjednako utjecaja kao i korona kriza. Puno su se važnije promjene dogodile u odnosu javnosti prema kriptovalutama, odnosno općenito digitalnim načinima plaćanja. Papirnati novac, kao potencijalni prenositelj zaraze, postao je manje poželjno sredstvo plaćanja, čak i u državama u kojima su se do sada preferirale keš transakcije. U tom smislu, kriptovalute su svakako dobile na vidljivosti.

Trendovi se svakako mijenjaju, što pokazuje i značajna vijest kako je JPMorgan, najveća američka banka i veliki protivnik kriptovaluta, službeno za klijente uzela Coinbase i Gemini, dvije poznate kripto burze. Mi već aktivno radimo na adopciji kriptovaluta među širom javnosti kroz našu uslugu PayCek koja omogućava trgovcima naplatu svojih usluga u kriptovalutama. Interes je sve veći.

U našem segmentu tržišta promjene neće biti toliko radikalne, koliko ubrzane. Ubrzana adopcija postojećih digitalnih tehnologija za sobom će povući i ubrzani razvoj novih. Ukoliko smo ranije procjenjivali kako će se određeni pomak dogoditi unutar pet godina, sad je sasvim moguće kako će se dogoditi unutar godinu, dvije. Vjerujemo da će tako biti i u svim drugim područjima ljudske djelatnosti. Žalosno je da je za taj napredak bila potrebna kriza svjetskih razmjera koja će, osim ubrzane digitalizacije, imati mnoge dugoročne negativne posljedice.

21. travanj 2024 10:56