Komentari
StoryEditor

Politički sat kuca za štrajk

01. Studeni 2019.

U aktualnom sukobu prosvjetara i Vlade ne biraju se sredstva. Više nije važno ni što je pravo, a što je krivo, ni što je, a što nije istina. Pa će sindikalci tvrditi da je štrajk ušao u dvanaesti, trinaesti, a ovog utorka i u četrnaesti dan, što zaista zvuči dramatično. No zbog 'cirkularnosti' u utorak je zapravo u Zagrebu bio četvrti dan štrajka, jer nastave nije bilo otprilike jednom na tjedan.

Potraje li, ispada da ovaj štrajk u javne službe na mala vrata uvodi – četverodnevni radni tjedan. No i premijer Plenković na manipulacije odgovara istom mjerom – ustvrdio je da neće sjesti za stol sa sindikalcima koji imaju veću plaću od njegove.

Efektan odgovor, samo što sindikalni šefovi ipak imaju plaće u rangu državnih tajnika. I dok su porezni obveznici sve indiferentniji prema dvojbi hoće li im država iz džepa izvlačiti dodatnih šest posto za plaće svima u javnim službama ili samo njima u prosvjeti, politički sat otkucava nemilosrdnije od biološkog.

Predsjednički izbori sve su bliže i zasad favoriziranoj HDZ-ovoj kandidatkinji neće pomoći ni svekoliko distanciranje od HDZ-ove vlasti. A to najbolje zna bivši, prije pet godina pobijeđeni aktualni predsjednik.
 

19. travanj 2024 22:29