Komentari
StoryEditor

Sačuvaj nas, Bože, Brende Hale

28. Rujan 2019.
Brenda Hale

Onu 'sačuvaj nas, Bože, kuge, gladi i rata' hrvatski političari danas bi mogli osuvremeniti u 'sačuvaj nas, Bože, istine, poštenja i – Brende Hale'. Dotična je gospođa, naime, kao predsjednica britanskoga vrhovnog suda presudila da je odluka premijera Johnsona da suspendira rad parlamenta bila nezakonita.

Takav sudski pravorijek zapravo implicira da je Johnson lagao Kraljici kad je kod nje ishodio suspenziju parlamenta. Zamislimo samo što bi se događalo s hrvatskom politikom kad bi Vrhovni sud donosio odluke o tome gdje su sve, kada i koliko lagali (ili, prema Hebrangovu poučku: nisu govorili istinu).

Već zamišljam kako liježu na kauč kod predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, a on ih prikopčava na detektor laži i pita pred svim sucima: 'Bi li ubrzanje mirovinske reforme zaista uštedjelo 45 proračunskih milijardi? Je li točno da odustajanje od mirovinske reforme ne zahtijeva dodatna sredstva u proračunu? Jeste li zaista mislili da će skidanje PDV-a donijeti niže cijene?...' Hajde, bar maštanje nije zabranjeno.
 

24. travanj 2024 02:25