Konferencije i edukacije
StoryEditor

Bosilj: EU novac za pametna rješenja često se dijeli po ‘babi i stričevima‘

20. Ožujak 2024.
Branko Dukić, Neven Bosilj, Marijana Bačić, Denis Nikola Kuliš.foto Boris Ščitar

Gradovi bi se u financiranju pametnih rješenja trebali više orijentirati na izravno apliciranje na natječaje za europski novac s obzirom da se u Hrvatskoj EU sredstva nerijetko dijele na namještenim natječajima, čulo se na Liderovoj konferenciji Smart Cities održanoj u srijedu. Kako je tijekom panela ‘Digitalna transformacija gradova – zeleno i pametno‘ kazao Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina, postoji ‘lakši i teži EU novac‘. – Lakši je onaj koji je Europska unija dodijelila državi, a ona ga onda raspodjeljuje lokalnoj samoupravi. No, na puno se takvih natječaja novac dijeli po ‘babi i stričevima‘ – kazao je Bosilj. 

Varaždin se stoga opredijelio za ‘teži‘ europski novac, a primjer toga je projekt ‘InterAct Green, ukupne vrijednosti 5,1 milijuna eura od čega je 80 posto sufinancirano od strane Europske urbane inicijative (EUI). Štoviše, Varaždin je s tim projektom jedan od 14 odabranih gradova među 99 kandidata. Kako je pojasnio Bosilj, projekt spaja dva trenda koja su sada vrlo aktualna u EU, a to je zeleno i digitalno. 

InterAct Green se bavi revitalizacijom Dravske park šume i njenim povezivanjem s formiranim gradskim prostorom. Grad Varaždin planira revitalizirati i urediti odabrane dijelove šume, urediti staze i šetnice kroz šumu te revitalizaciju dravske špice i riječne rive. Kroz projekt primijenit će se i  inovativna IT rješenja za upravljanje i nadzor šume za potrebe Grada, a tu digitalnu platformu izradit će tamošnji Fakultet organizacije i informatike (FOI). 

Sličan primjer dolazi i iz Zadra koji je mnogo učinio zahvaljujući ITU mehanizmu. Kroz taj mehanizam do sada je uloženo 30 milijuna eura, izjavio je gradonačelnik Branko Dukić, a planira se 43 milijuna eura. Uz ulaganje u obrazovne institucije, Zadar je tim novcem otvorio gospodarsku zonu i dva poduzetnička inkubatora, a dosta je uloženo i u prometnu infrastrukturu s obzirom na zakrčenost tijekom turističke sezone. – Jako smo puno uložili i u kulturnu baštinu – izjavio je Dukić. 

Pametna rješenja za gardove nudi tvrtka Odašiljači i veze (OiV), a član Uprave Denis Nikola Kulišić kazao je kako su u posljednjih pet godina intenzivno radili s nizom gradova u Hrvatskoj. – U Varaždinu imamo rješenje za mjerenje kvalitete zraka, a u Belišću za očitanje vodomjera – dao je nekoliko primjera Kulišić. Na pitanje kako napreduje strateški projekt agregacijske širokopojasne mreže koja bi trebala donijeti brzi Internet u sve dijelove države, Kulišić je kazao kako je OiV zadužen za provedbu tog projekta, a krajem prošle godine potpisan je ugovor. – Trenutno smo u fazi provedbe projekta. Radi se o investiciji vrijednoj 210 milijuna eura polaganjem 5500 kilometara optičkih kabela. Projekt će trajati 4,5 godine – pojasnio je Kulišić. 

Gradove uskoro čeka implementacija važne regulative koja se tiče velikog broja građana, a to je poboljšanje kibernetičke sigurnosti, odnosno zaštite osobnih podataka građana, istaknula je Marijana Bačić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike tog telekoma. – Gradovi još nisu svjesni važnosti sigurnosti podataka, ali će biti primorani uložiti u kibernetičku sigurnost. Implementacija počinje iduće godine – naglasila je Bačić.

28. travanj 2024 01:47