Konferencije i edukacije
StoryEditor

Ercegović: U Hrvatskoj se umrežavanjem smatra odlazak na janjetinu i dobivanje poslova preko veze

18. Listopad 2024.
Kristina Ercegovićfoto Boris Ščitar

Umrežavanje je, čini se, postalo ključna strategija za napredovanje u modernim organizacijama. Iako se često doživljava kao jednostavna razmjena kontakata, to i nije baš tako. Riječ je o izgradnji autentičnih, dugoročnih odnosa koji mogu biti presudni za profesionalni rast. O tome su govorili panelisti na 8. Liderovoj HR konferenciji, osvrćući se na važnost umrežavanja u različitim fazama karijere, ali i rodnoj i kulturnoj specifičnosti tog procesa. 

Networking kao strateška investicija u karijeru

- Umrežavanje je važno apsolutno svima, bez obzira na poziciju u kompaniji - izjavila je Jasminka Horvat Šimunović, glavna menadžerica HUM-CROMA-e. Prema njezinim riječima, mnoge odluke, pogotovo u velikim organizacijama, donose se u neformalnim situacijama, često izvan radnog okruženja.

- Znamo da se mnoge stvari rješavaju u ležernijim situacijama gdje se brže stvaraju odnosi - istaknula je.

No, ključno je razlikovati umrežavanje unutar i izvan kompanije. Dok unutarnje umrežavanje osnažuje horizontalnu suradnju i može pospješiti napredak unutar organizacije, vanjsko pruža novu perspektivu i širi znanja izvan industrije.

- Networking izvan kompanije daje širinu i nove informacije, čak i ako je izvan vaše branše. Tako čujete što se događa u drugim industrijama - dodala je Horvat Šimunović.

Kada je riječ o rodnim razlikama u umrežavanju, panelisti su se složili da muškarci i žene imaju različit pristup. Prema Horvat Šimunović, žene često pristupaju umrežavanju spontano, što može biti ograničavajuće.

- Često se dogodi da žene budu s ljudima koji su im slični, ali tako ne dobivaju nove informacije ili širu sliku. Muškarci su puno uspješniji u miješanju privatnih i poslovnih odnosa, što im omogućuje veću vidljivost i bolje pozicioniranje za napredovanje - dodala je. 

Slično razmišlja i Kristina Ercegović, serijska poduzetnica i izvršna direktorica Zaokreta.

- Mislim da nitko od nas na početku karijere nije bio svjestan koliko je bitno raditi na biznisu, a ne samo u biznisu, pogotovo ako pričamo o ženama. Mi smo tihe, marljive i nećemo se hvalisati, samo čekamo da nas netko primijeti. Zbog toga je networking jako bitan. Puno je važnije koga znamo, a ne samo što znamo. To u Hrvatskoj ima negativan kontekst pa te optužuju da po cijele dane ideš na janjetinu i dobivaš poslove preko veze. Sustavno moramo graditi na umrežavanju, karijeri i vlastitom biznisu. Nemojte samo biti na računalu, odite na konferenciju gdje su vaši kolege, klijenti i spojite se s njima. Nemojte samo gurati ljudima vizitke u ruke nego stvarajte dugoročne odnose temeljene na povjerenju - kaže Ercegović. 

image

Kristina Ercegović, Danijela Govorčinović Šimunović, Hrvoje Bulat, Jasminka Horvat Martinović, Gordana Gelenčer

foto Boris Ščitar

Osobni izazovi i razvoj karijere

Iako je umrežavanje ključno, činjenica je da svatko ima svoj osobni stil i izazove u njegovom savladavanju. Danijela Govorčinović Šimunović, direktorica Sektora za ljudske resurse te članica menadžment tima Heinekena Hrvatska, iskreno je priznala kako joj još uvijek nije ugodno u velikim društvima. 

- Više volim biti doma s knjigom nego nakon posla raditi na stvaranju mreže - izjavila je, ali je naglasila važnost iskrene komunikacije i prepoznavanja talenta unutar organizacije kao ključnih faktora za uspjeh. Prema njoj, umrežavanje ne mora uvijek biti prirodno za svakoga, no autentičnost i sposobnost prepoznavanja vlastitih i tuđih talenata mogu značajno doprinijeti razvoju karijere.

Hrvoje Bulat, psiholog s bogatim iskustvom u razvoju poslovanja i ljudskih potencijala, koji kroz svoj obrt B Wise o tim temama savjetuje i mentorira brojne poslodavce u Hrvatskoj i njihove zaposlenike, dodao je da je važno suočiti se sa svojim emocijama, kako ugodnim, tako i neugodnim, jer one igraju ključnu ulogu u procesu umrežavanja. 

- Odnos sa samim sobom, kao i emocionalna agilnost, mogu pomoći u unapređenju osobnih i profesionalnih odnosa - rekao je Bulat, spominjući kako je kroz vlastito roditeljsko iskustvo naučio cijeniti kompleksnost mreža koje žene često bolje organiziraju.

Zrinka Lovrenčić, izvršna direktorica tvrtke WRK+, održala je kratku prezentaciju o globalnim izazovima u zapošljavanju talenata, naglašavajući važnost ljudskih odnosa u poslovanju.

- Ljudi žele pripadati i osjećati se ugodno na poslu, dijeliti znanje i graditi odnose s kolegama - izjavila je Lovrenčić. Prema njenim riječima, umrežavanje je ključni alat za zadržavanje i razvoj talenata, a organizacije koje to prepoznaju stvaraju zdraviju i produktivniju radnu kulturu.

image

Istraživanje: dobro mjesto za rad - svjetski trendovi u optimalizaciji ljudskog kapitala

foto Boris Ščitar
18. listopad 2024 16:32