Konferencije i edukacije
StoryEditor

Erlić: Očekujemo nikad jači i nikad veći ciklus investiranja u gradove

28. Ožujak 2023.
SMART CITIES 2023. Šime Erlićfoto Ratko Mavar

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, sudjelovao je na devetoj Liderovoj Smart cities konferenciji gdje je pred punom kongresnom dvoranom Zagrebačkog velesajma održao kratko predavanje o urbanom razvoju i EU fondovima.

Kako je rekao ministar, prema trenutnim predviđanjima će do 2050. više od 70 posto globalnog stanovništva živjeti u gradovima, Europa već varira oko te brojke, tako da nikada nije bilo važnije raspravljati o njihovom razvoju. Ističući da su gradovi moćni pokretači promjena u društvu Erlić je naglasio da rastuća urbanizacija nosi i brojne izazove, jedan od njih zasigurno je i činjenica da više od 65 posto globalne potrošnje energije potječe iz gradova.

‒ Kako bi odgovorili na te probleme gradovi se, uz svoje ograničene resurse, moraju jako dobro organizirati kako bi mogli bolje i kvalitetnije donositi odluke i biti efikasniji, a tu dolazimo do ‘smart citiesa‘ – rekao je Erlić u svom izlaganju spominjući da danas svi žele da su njihovi gradovi što povezaniji, zeleniji i pametniji.

Ministar je velik naglasak stavio na javnu dostupnost podataka, ističući pritom da su podaci ‘nafta 21. stoljeća‘ te je svakako poručio da je vrlo važna i uključenost građana u gradske probleme, čak važnija od tehnologije, a važna je i integracija kojom gradovi žele postići svoju misiju pametnih gradova.

Osvrćući se na mehanizam ‘Integrirana teritorijalna ulaganja‘, Erlić je poručio da je program integriran kroz osam hrvatskih gradova što je stvorilo dobru bazu za razvijanje pametnih gradova. ‒ Sada idemo korak dalje s novim sredstvima – poručio je ministar opisujući Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. kao najveći projekt do sada.

‒ Očekujemo nikad jači i nikad veći ciklus investiranja u gradove ‒ rekao je Erlić dodavši i da će se program provesti kroz 22 hrvatska grada iz različitih regija.

Kroz ITP će se ulagati u zelenu infrastrukturu, obnovljive izvore energije, kulturnu baštinu, ali i brojne druge hrvatske atribute s krajnjim ciljem ostvarivanja što većeg broja pametnih gradova u Hrvatskoj.

Naglašavajući da program osigurava ‘nikad veća sredstva za razvoj gradova‘, Erlić je poručio da je ideja Vlade ujednačen urbani razvoj kroz cijelu Hrvatsku, a ne samo pojedine dijelove Hrvatske.

‒  Poanta je da se razvija Hrvatska u svim svojim sredinama, zato se ide kroz 22 dana, da svi dijelovi Hrvatske budu obuhvaćeni ‒ objasnio je ministar koji je pritom dodao da nema države u EU koja će više sredstava kohezijske politike usmjeriti prema gradovima, s obzirom da Hrvatska planira za razvoj 22 grada uložiti 650 milijuna eura.

25. travanj 2024 12:11