Konferencije i edukacije
StoryEditor

ESG je ključno oružje u borbi za žensku ravnopravnost

01. Prosinac 2023.
Žene u Europi su u prosjeku po satu zarađivale 13 posto manje od muškaraca, a u popravljanju takve statistike, ali i pozicije žena na tržištu rada pozitivno utječu ESG prakse

S vremenom su se odlučile prestati skrivati u kući, uz obitelj ili obiteljski biznis i postale radnice, zaposlenice, žene koje zarađuju za sebe i svoje najmilije. Njihovi su se životi dramatično promijenili, ali ih tržište rada i vladine politike u tome uopće ne prate. Tim je riječima u svom govoru na Harvardu ekonomska povjesničarka i dobitnica Nobelove nagrade za ekonomiju, Claudia Goldin, ukazala na činjenicu da je posljednjih desetljeća doista došlo do pomaka po pitanju pozicije žena na tržištu rada. Međutim, oni nisu dovoljni da bi žene u potpunosti, posebno po pitanju plaća, postale ravnopravne muškim kolegama, a kako je otkrio dugogodišnji predani rad Nobelovke, nema dokaza da će se taj jaz uskoro premostiti.

Tako, primjerice, na gender gap ne utječu samo izravna diskriminacija i ukorijenjena patrijarhalna uvjerenja koja prednost daju muškoj vrijednosti već i fenomen koji je Goldin nazvala ‘pohlepnim radom‘, a objašnjava poslove koji se po satu plaćaju više kad netko radi duže ili kad nema kontrolu nad tim satima što, smatra stručnjakinja, šteti ženama koje trebaju fleksibilnost u poslu.

Pozitivan utjecaj žena

Prema Europskoj komisiji, žene u Europi su u prosjeku po satu zarađivale 13 posto manje od muškaraca, a u SAD-u su uprihodile 82 posto onoga što su zaradili muškarci. U popravljanju takve statistike, ali i pozicije žena na tržištu rada, pa tako i u čitavom društvu, mogle bi pozitivno utjecati ESG prakse.

Naime, ESG igra ključnu ulogu u unaprjeđenju poslovne kulture, prava i plaća zaposlenika, inkluzivnosti, sigurnosti, ali i poslovanja u skladu s ekološkim i održivim standardima. ‘Social‘, odnosno društvene strategije usmjerene prema ženama mogu tako uključivati uvođenje praksi i politika koje pomažu u radi poput fleksibilnog rasporeda, obiteljskog i menstrualnih dopusta, stroge politike zabrane seksualnog uznemiravanja. Zadovoljne i produktivne zaposlenice, pokazala su istraživanje, ne samo da poboljšavaju konkurentnost kompanija već potiču ekonomski rast.

Na koji će način ESG regulativa poboljšati poziciju žena, ali utjecati i na stvaranje održivog radnog okruženja govorit će se i na 13. Liderovoj konferenciji Žene u biznisu koja se 7. prosinca 2023. održava u Laubi. Tijekom panel-rasprave ‘Lideri održive budućnosti‘, svoja će razmišljanja i iskustva na tu temu podijeliti Marijana Bačić, članica Uprave i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike u Hrvatskom Telekomu, Zdravka Demeter Bubalo, operativna direktorica Usluga kupcima i maloprodaje u Ini, Ana Dorić Škeva, članica uprave Addiko banke, odgovorna za sektore kontrole rizika, upravljanja kreditnim rizikom te pružanje potpore upravljanju rizicima Addiko Grupe, te Diana Kobas Dešković, poslovna savjetnica i coach iz područja razvoja poslovanja, organizacijskog razvoja, leadershipa, komunikacija, marketinga, raznolikosti i uključenja, osnivačica Mamforcea i direktorica tvrtke Spona Code.

O ovoj će temi na konferenciji govoriti i Ekaterina Egorova, predsjednica Uprave i glavna direktorica za održivost (Chief Sustainability Officer, CSO) u IKEI za regiju Južna i istočna Europa koja obuhvaća Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Rumunjsku i Ukrajinu.

U sklopu konferencije održava se i predstavljanje Liderove liste 300 najmoćnijih žena u biznisu te dodjela nagrada za top 10 najmoćnijih žena hrvatskoga biznisa. Osigurajte svoje mjesto na vrijeme putem linka.

28. travanj 2024 19:29