Konferencije i edukacije
StoryEditor

Hrvoje Balen: Lokalne probleme treba rješavati na nacionalnoj razini

12. Srpanj 2022.
foto Ratko Mavar

Piše: Anamarija Mujanović

'Ako razmišljamo lokalno onda sami sebe zakopavamo' riječi su Hrvoja Balena, suosnivača i člana Uprave Algebre, najveće hrvatske privatne obrazovne institucije koja školuje IT stručnjake.

Balen je na današnjoj CROWN konferenciji u Sisku zajedno s Tihomirom Babićem, predsjednikom Županijske komore Sisak, predstojnicom područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Kutini Mihaelom Munko te direktorom tvrtke EuroART93 Juricom Vukovićem sudjelovao u okruglom stolu pod nazivom 'Kako razviti konkurentnost i poticajno poslovno okruženje'.

Član Uprave Algebre istaknuo je da je danas teško zadržati visokoobrazovane ljude pa je zato vrlo važno ulagati u razvoj te je naglasio i da treba 'gurati' promjene na nacionalnoj razini kako bi ostvarili lokalne ciljeve, a kako je rekao, nemoguće je ignorirati demografiju pa je istaknuo i činjenicu da Sisačko-moslavačka županija, kao i ostatak Hrvatske, bilježi znatan pad broja stanovništva. 

Upravo je manjak kvalitetnog kadra u počecima bio problem za tvrtku EuroART koja je, kako je rekao Vuković, osiguravala edukacije za vlastite zaposlenike jer je na području Siska bilo teško pronaći stručnjake u digitalnom marketingu, no posljednjih je godina situacija ipak drugačija.

- Jako puno radimo od kuće trenutno jer se tijekom pandemije shvatilo da svi koji su odgovorni mogu raditi na daljinu – rekao je Vuković te naglasio da EuroART ima djelatnike iz različitih dijelova Hrvatske.

Samozapošljavanju uvelike pomažu mjere potpore

Naime, Sisačko-moslavačka županija je prošle godine, prema statistici, ušla u prvih pet hrvatskih županija po broju novootvorenih tvrtki. Riječ je izuzetnim brojkama kojima zasigurno pomaže i potpora za samozapošljavanje koju nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje

- U 2021. godini mjeru samozapošljavanja u Sisačko-moslavačkoj županiji iskoristila je 321 osoba, dok je prethodne 2020. godine bilo uključeno 230 osoba, riječ je o povećanju od 40 posto, a najviše registriranih poslovnih subjekata je bilo u građevinarstvu, prerađivačkoj industriji i IT sektoru – rekla je Munko te je istaknula da kontinuiranom povećanju samozapošljavanja sigurno pridonose i iznosi koje HZZ s obzirom da maksimalna potpora koju određena osoba može dobiti doseže do 200 tisuća kuna, ovisno o djelatnosti koju osoba registrira.

Ovakve mjere institucija neminovno utječu na poduzetničku klimu u Hrvatskoj pa nije ni čudo da se kontinuirano razvijaju brojni projekti za razvitak poduzetništva. Jedan od njih je upravo i CROWN projekt koji je trajao dvije godine, a izrodio je kvalitetno poslovno okruženje za rad startup tvrtki, ali i stvorio aktivne prekogranične mreže koje povećavaju konkurentnost u regiji.

Nakon predstavljanja projekta o kojem su govorile Nikolina Radić , stručna suradnica za provedbu programa i projekata Razvojne agencije SI-MO-RA i Ana Bogdanović iz Intera zaklade za inovacijski i tehnološki razvitak s voditeljicom programa Ivanom Kuzlić Matanović razgovarala je Josipa Bencek koja je zajedno sa svojim suprugom Kristijanom osnovala tvrtku Grow.

Njihove pametne naočale za gluhe koje nose naziv Voicee jedna su od pobjedničkih ideja projekta, a Grow je zahvaljujući SI-MO-RI postala prepoznatljiv brend ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu pa su se vlasnici ove tvrtke imali priliku i predstaviti na sajmu u Las Vegasu.

- Sama ideja s našim pametnim naočalama je nastala zahvaljujući osnivanju naše tvrtke uz pomoć HZZ-a, a ideja nam je bila razvoj videoigara u sklopu poduzetničkog inkubatora Pismo pa smo kroz samu ideju razvoja tehnologije došli na ideju izgradnje tih naočala – rekla je Bencek te je istaknula i platformu Moopies, ideju nastalu kroz ovaj projekt te ostvarila uspješnu crowdfunding kampanju, a također je poručila svima koji se vide u poduzetništvu da se okušaju u ovakvom projektu.

Intuicija i hrabrost temelj poduzetništva

Zamjenica direktora agencije SI-MO-RA javne ustanove Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije Andreja Šeperac predstavila je plan poduzetništva koju je razvojna agencija napravila.

- Ne možemo čekati da investitor dođe nego ga moramo tražiti – rekla je Šeperac predstavljajući plan razvoja u kojem SI-MO-RA želi ići u 'outreach' misiju te privlačiti investicije na ovo područje, a za to je potrebna suradnja svih dijelova društva.

Na konferenciji je govorio i poslovni savjetnik Nikola Nikšić koji je iznio trenutno stanje i potencijale malog i srednjeg poduzetništva u županiji, a kako je rekao, intuicija i hrabrost su temelj poduzetništva te da se budućnost nikada ne stvara sama nego ju stvaraju ljudi, no naveo je i da svi moraju biti oprezni jer svi poticaji koji se trenutno pojavljuju tjeraju, ne samo mlade, nego i ostale, da se upuštaju u poduzetništvo što sa sobom nosi određeni stres.

- U Americi je stečaj normalna stvar, Donald Trump je sam rekao da ima iza sebe nekoliko stečaja, ali je i dalje napredovao, no kod nas su tu velike štete za one koji su se našli u takvoj situaciji, tako da kada govorimo o ljudima u razvojnim agencijama, kada govorimo o institucijama mislim da je jako bitno voditi računa zaista da se i proučavaju profili ljudi sa spektra jesu li poduzetnici ili nisu – rekao je Nikšić.

Nikšić je iznio i podatke da se na području Sisačko-moslavačke županije nalazi 2561 poslovni subjekt te da ukupni udio izvoza iznosi 33 posto što je značajno više od onog što se ostvaruje na razini države.

Sjajan primjer razvoja poduzetništva prikazao je Aleš Pevc iz Tehnološkog parka u Ljubljani, koji je također naveo podatak da se u Sloveniji najviše novih tvrtki rađa u IT sektoru te da oni također posjeduju jako puno sustava podrške za mlade poduzetnike koji je vrlo važan za razvoj novih ideja.

17. travanj 2024 16:15