Konferencije i edukacije
StoryEditor

Invest in Novska: Zbog najvećih potpora poduzetnicima novljansko područje najpogodnije je za ulaganje

07. Lipanj 2024.
Konferencija Invest in Novskafoto Boris Ščitar

Iako su u Novskoj i dalje snažne drvna i metalna industrija te građevinski sektor raste sve većim brojem obrtnika, Novska je danas itekako najpoznatija po razvoju gaming industrije, zbog čega je postala dom mnogim mladima iz svih dijelova Hrvatske. Da Novsku nastoje učiniti što privlačnijom i biti podrška mladim obiteljima istaknula je Marija Kušmiš, gradonačelnica Novske, u uvodnom dijelu konferencije ‘Invest in Novska‘ koja se održava danas u Poduzetničkom inkubatoru PISMO u Novskoj.

Poticanje investicija i zapošljavanja temelji su razvoja svakoga grada, ali bitno je ulagati i u kvalitetu života jer privatni i poslovni životi svakog pojedinca moraju biti u sinergiji, dodala je Kušmiš.

– O Novskoj se posljednjih dana ponovno čulo u medijima -  potpisom Ugovora o financiranju prve faze gradnje Gaming centra Novska započela je realizacija Centra gaming industrije. Projekt je to u kojega su mnogi sumnjali, ali se od njega mnogo očekuje. Što će sve donijeti ovom kraju možemo nagađati, ali sigurni smo da ćemo pratiti njegov razvoj. Nadamo se da će se tijekom današnje konferencije roditi i neki novi projekti u Novskoj – rekla je Kušmiš.

Upravo je novljansko područje najpogodnije za ulaganje, i to zbog većih regionalnih potpora za poduzetnike te manje cijene rada i zemljišta na ovom području, istaknuo je Mihael Jurić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije.

image

Konferencija Invest in Novska
Mihael Jurić

foto Boris Ščitar

– Novska se nalazi na dobroj poziciji, povezana je s autocestom i prugom, a to je jedan od ključnih elemenata. Pozivam poduzetnike da dođu na ovo područje i ulažu. Svako mjesto je lijepo, ali najljepše je ono gdje postoje kvalitetna radna mjesta jer to je jamac ostanka ljudi u svakom mjestu – rekao je Jurić.

Da je Novska primjer kako bi trebalo pristupati razvoju tehnologije i poduzetništva na razini Hrvatske, ali i cijele Europe, naglasio je Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu.

– Novska je grad koji je od malog slavonskog mjesta postao značajan hub i poslovno mjesto, središte gaming industrije u ovome dijelu Europe. To se dogodilo s vizijom, strateškim pristupom i potpunom predanošću da se pomogne onima koji žele stvarati dodatnu vrijednost i iskoristiti prilike. Probijanje barijere od 80 posto europske razvijenosti neće biti moguće bez primjera kao što je Novska – izjavio je Ressler.

image

Konferencija Invest in Novska
Karlo Ressler

foto Boris Ščitar

Investicija njemačkog poduzeća Tece Industrial u Novsku, gdje će se u drugoj polovici iduće godine početi proizvoditi sanitarne instalacije i sustavi, konkretan je primjer inozemnih ulaganja u Hrvatsku od kojih se gotovo trećina dogodila u posljednjih pet godina, napomenuo je to Ante Šušnjar, ministar gospodarstva.

– Grad Novska predstavlja dobar primjer kako brendirati lokaciju i učiniti ju poznatu investitorima. Uređena poduzetnička zona, kvaliteta života, poticaji za investitori samo su neki faktori koji čine Novsku prepoznatljivom i privlačnom za investitore. Regionalne potpore su najviše upravo u SMŽ gdje veliki poduzetnici mogu dobiti potporu u visini od 60 posto troškova ulaganja, dok srednji i mali mogu dobiti i do 70-75 posto potpore – rekao je ministar gospodarstva uz zaključak da su najpoželjnija ona kvalitetna ulaganja, koja u Hrvatsku donose nova radna mjesta i doprinose cjelokupnom razvoju, što je fokus njihova plana poticanja ulaganja na kojemu rade u suradnji s predstavnicima OECD-a.

image

Konferencija Invest in Novska
Ante Šušnjara

foto Boris Ščitar

Bez sinergije više čimbenika danas ne bismo mogli govoriti o uspješnoj gospodarskoj slici Novske, naglasio je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, također i bivši gradonačelnik Novske.

– Sinergijom lokalne i regionalne samouprave te uz podršku Vlade moguće je da primjer poput Novske ne budu samo izuzetak, već i pravilo u budućnosti – zaključio je Piletić.

image

Konferencija Invest in Novska
Marin Piletić

foto Boris Ščitar

Na pitanje zašto bi investitori trebali odabrati upravo Novsku odgovore je na početku konferencije dana Boženka Spahić, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Grada Novske, kroz niz videozapisa i prezentacija o poduzetničkim potencijalima ovog malog slavonskog grada.

image

Konferencija Invest in Novska
Boženka Spahić

foto Boris Ščitar
25. lipanj 2024 01:37