Konferencije i edukacije
StoryEditor

Kako do nekoliko milijardi eura namijenjenih za razvoj pametnih projekata u gradovima?

22. Ožujak 2023.

Nova financijska perspektiva osim zelenom, bit će obilježena digitalnom tranzicijom. Ulaganje u zelene i digitalne tehnologije bit će sastavni dio projekata financiranih kako iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, tako i iz već poznatog Programa konkurentnost i kohezija te novog - Integriranog teritorijalnog programa.

U sklopu devete Liderove konferencije ‘Smart cities‘ u srijedu 29. ožujka putem online platforme Zoom, s početkom u 13:00 sati, održat će se radionica fokusirana upravo na Integrirani teritorijalni program čiji je cilj ravnomjeran teritorijalni razvoj, a osim toga bit će predstavljen i strateški okvir koji uređuje digitalnu transformaciju na nacionalnoj razini - Strategija digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. godine.

Strategija, objavljena početkom ove godine, u sljedećem desetljeću pretpostavlja primjenu naprednih tehnologija kao što su 5G i 6G, umjetna inteligencija, strojno učenje, računarstvo u oblaku, tehnologija velikih količina podataka i tehnologija ulančanih blokova, odnosno blockchaina u javnom i privatnom sektoru.  

‒ Primjena navedenih naprednih tehnologija omogućit će kvalitetniju obradu i uporabu podataka što će, zauzvrat, doprinijeti učinkovitosti u radu javnih tijela, kreiranju javnih politika utemeljenih na podatcima, personaliziranju javnih usluga, administrativnom rasterećenju, efikasnijoj komunikaciji javnih tijela i građana te boljim prilikama za suradnju javnog i privatnog sektora ‒ navedeno je u Strategiji.

Sudionici radionice će kroz interaktivnu radionicu moći prenijeti svoja iskustva u pripremi smart city projekata i implementaciji pametnih rješenja u upravljanju gradovima.

Radionicu će provesti Valentina Galijan Lugomer i Mia Burić iz  Apsolona, vodeće regionalne tvrtke za poslovno savjetovanje.

Nakon cjelodnevnih predavanja, panela i razgovora u utorak 28. ožujka na Zagrebačkom velesajmu, radionica je odličan završetak ‘Smart cities‘ konferencije. Sudjelovanje osigurajte prethodnom prijavom

19. travanj 2024 16:05