Konferencije i edukacije
StoryEditor

Klimatski rizici trebaju se implementirati u investicijske odluke

23. Svibanj 2024.
Elena Wolsperger Dolezil, Aleksandra Čilić, Ivana Filipović, Bosiljko Zlopašafoto Boris Ščitar

Okolišni kriteriji, odnosno E u ESG-u obuhvatili su prvi dio Liderove konferencije ESG – Održiva budućnost koja se održala u dupkom punoj dvorani u zagrebačkom Sheratonu.

‘E‘ teme je započela Karla Grgić Totić iz Deloittea koja je govorila o greenwashingu, odnosno o tome što donosi Direktiva o novim pravilima o dokazivanju zelenih tvrdnji (engl. The Green Claims Directive). Kako je rekla, na tržištu postoji oko 450 oznaka za proizvode što znači da potrošači teško mogu procijeniti koje su tvrdnje točne.

image

Karla Grgić Totić

foto Boris Ščitar

Tijela Europske unije provele su analizu čiji su rezultati pokazali da više od 50 posto tvrdnji na ambalaži proizvoda nije pružilo dovoljno informacija kako bi kupac mogao znati jesu li istinite dok je više od 40 posto tih tvrdnji kupca dovelo u zabludu.

Kako bi se tome stalo na kraj u ožujku je ove godine izglasana Direktiva o novim pravilima o dokazivanju zelenih tvrdnji koju u sljedeće dvije godine države članice moraju implementirati u svoje zakonodavstvo. Što ova direktiva donosi za potrošače? Prema riječima Grgić Totić, transparentnost. A što donosi poduzetnicima? Između ostalog i obvezu provedbe ocjene kako bi potkrijepili izričite tvrdnje o prihvatljivosti za okoliš, ali i koristi za one koji mogu dokazati održivost i okolišnu prihvatljivost svojih proizvoda i usluga.

Nakon uvodnog predavanja o okolišnim kriterijima uslijedila je i panel rasprava.

Pomoćnik ravnatelja Carinske uprave Bosiljko Zlopaša tijekom panela rekao je da zakonske regulative ne bi trebale utjecati na rokove čekanja, ali će utjecati na mjesto i vrijeme puštanja robe na tržište.

– U ovom trenutku se možemo ozbiljno pripremati za ono što nam je propisano, ali je prerano za savjete jer mi svi zajedno učimo – kazao je Zlopaša.

image

Bosiljko Zlopaša

foto Boris Ščitar

Na panelu su sudjelovale i dvije predstavnice kompanija, a jedna od njih je Ivana Filipović iz Hrvatske pošte koja je istaknula da dosta ulažu u zeleno poslovanje te da je njihov ESG utjecaj vidljiv.

– Pomalo osvještavamo cijeli dobavni lanac o ESG-u i svi se navikavaju – rekla je Filipović dodajući da je svaka industrija specifična sama po sebi i da će, unatoč zahtjevnosti zadatka, naći način za kvalitetno upravljanje ESG ciljevima.

image

Ivana Filipović

foto Boris Ščitar

Kao primjer je navela zazelenjavanje voznog parka, odnosno uvođenje čak 420 zelenih vozila u svoj vozni park, a osim toga pokreću i projekte koji povećavaju energetsku učinkovitost, upravljaju i smanjuju količinu otpada, a inzistiraju i na smanjenju emisija CO2.

Elena Wolsperger Dolezil iz Dukata navedenu direktivu apsolutno pozdravlja i to ispred kompanije koja, kako kaže, ima dobre temelje te će imati lakšu tranziciju po ovoj direktivi.

– Kako mi dubinski analiziramo naše dobavljače već danas, naravno da će zakonodavni okvir te procese učiniti konkretnijima, ali isto tako smo i mi dio dubinske analize nekog od naših partnera, odnosno naših velikih kupaca – izjavila je Wolsperger Dolezil.

image

Elena Wolsperger Dolezil

foto Boris Ščitar

Dukat pak već duži niz godina dobrovoljno nefinancijski izvještava pa već imaju tim koji će se pozabaviti zakonskim regulativama, ali Wolsperger Dolezil naglašava da se treba napraviti korak dalje i raditi na održivosti ne samo zato što to traže regulative već zbog postojanja svijesti unutar kompanije.

Aleksandra Čilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na ‘E‘ panelu je iznijela podatke da je istraživanje Hrvatske gospodarske komore od prošle godine pokazalo da – preko 60 posto tvrtki pozitivno percipira projekte zelene tranzicije te je većina njih krenula s ovakvim projektima.

image

Aleksandra Čilić

foto Boris Ščitar

– Briga o okolišu je postala i imovina tvrtke jer ona time jača svoj brend, no ta briga o neposrednom okolišu direktno je vezana s proizvodom koji tvrtka plasira – rekla je Čilić dodajući da je ulaganje u ovakve mjere zapravo ulaganje u vlastitu imovinu, a zakonski okvir je samo instrument koji pomaže na putu prema promjenama.

‘E‘ teme je zaključila Martina Rupčić iz ATD Solucija koja je govorila o platformi za izračun klimatskih i okolišnih rizika i njihov utjecaj na imovinu i djelatnost.

– Klimatski rizici trebaju se implementirati u investicijske odluke jer mogu dati kvalitetan uvid u dugoročnu održivost poslovnog modela i njihov potencijal za stvaranje povrata – rekla je Rupčić predstavljajući platformu ATD Solucija koji u samo par klikova korisniku može izračunati rizik za klimatske opasnosti.

image

Martina Rupčić

foto Boris Ščitar

– Regulatorni okvir koji nalaže procjenu rizika postaje sve širi i njegov cilj je da tvrtke razumiju posljedicu koju klimatske promjene ostavljaju danas, a koje će ostavljati u budućnosti na imovinu i djelatnost – kazala je Rupčić.

17. lipanj 2024 11:13