Konferencije i edukacije
StoryEditor

[Konferencija 48 sati] Digitalizacija će povećati prihod gradovima

24. Studeni 2022.
Roko Kalafatić, Tatjana Novak, Hrvoje Sagrak, Petra Škrobotfoto Ratko Mavar

Digitalno i transparentno posluje sve više hrvatskih gradskih uprava koje na transparentan način komuniciraju s građanima, a kako to čine bila je tema dva istoimena panela na Liderovoj konferenciji 48 sati. Prvi se panel bavio otvorenim gradom, a drugi kakvu korist građani imaju od njega.

Na panelima su sudjelovali gradonačelnici i poduzetnici čije proizvode i usluge hrvatski gradovi koriste, a koji su se složili da je otvoreni i transparentni grad rezultat digitalizacije te da ju je nužno provesti na svim razinama upravljanja. Jedan od sudionika panela Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, mišljenja je da je digitalizacija iznimno važna jer je smrtni neprijatelj birokratizacije i nepotizma što je potkrijepio primjerom digitalizacije upisa djece u bjelovarske vrtiće i izbora studenata za dodjelu stipendija.

– Digitalizacija nije nešto moderno što bi gradonačelnik trebao uvesti da bi bio cool, ona postaje ubojica birokracije, nepotizma i korupcije. Što ćemo kao društvo biti digitaliziraniji bit ćemo uspješniji – rekao je Hrebak koji tvrdi da će digitalizacija u sljedećih deset godina povećati prihode hrvatskih gradova.

Da bi jednostavnije digitalizirali procese uprave, gradovi mogu koristiti platformu Otvoreno tvrtke Libusoft Cicoma koju je predstavio Marko Ignjatović, kao i usluge tvrtke Prehnit koja se bavi inovacijama o kojima je govorio Vlatko Roland koji je naglasio da su najveći izazov u procesu digitalizacije gradova neažurirani službeni podatci i njihova neusklađenost.

Na upit voditelja panela Roke Kalafatića, novinara Lidera, kakvi su rezultati digitalizacije gradske uprave Karlovca, gradonačelnik Damir Mandić pojasnio je da je 2018. osmišljen projekt pametnog grada na ideji da se mora znati na što se troši svaka kuna.

– Svi gradski računi su vani, sve gradske tvrtke moraju objaviti svoje račune na našoj platformi da se vidi kako se koristi javni novac. Digitalizacija na kraju mora dovesti do povećanja povjerenja između građana i gradske uprave – rekao je Mandić.

Grad Samobor, prema riječima gradonačelnice Petre Škrobot, prvi u Hrvatskoj provodi pilot-projekt uvođenja aplikacije Okitoki za komunikaciju između vrtića i roditelja putem koje su roditelji u stvarnom vremenu obaviješteni o svemu što se događa s njihovom djecom. Prema riječima Tatjane Novak, suosnivačica tvrtke Okitoki, istoimena aplikacija je osmišljena u suradnji s pedagoškim stručnjacima i  zasad je njena primjena interna, a od početka iduće godine kreće u uporabu na gradskom nivou.

O tome kakve rezultate daju digitalizacija i transparentnost govorila je Škrobot koja je istaknula da joj je prvi potez kad je stupila na dužnost bilo uvođenje transparentnosti. Time su riješena dva problema: omogućeno je građanima vidjeti na što se troši njihov novac i povećati odgovornost zaposlenika prema poslu.

– Kod transparentnosti je sve servirano, građani mogu vidjeti sve podatke što je ima veliki i pozitivan efekt  za grad – kaže Škrobot.

Samobor priprema uvođenje još nekih aplikacija, a Hrvoje Sagrak iz Infodoma, tvrtke koja surađuje s gradovima na smart city projektima, govorio je desetak e-usluga različite kompleksnosti koje su razvili za uporabu na nacionalnoj a koje u procesu digitalizacije mogu koristiti i gradovima.

16. travanj 2024 09:01