Lider invest
StoryEditor

Lider invest (sjever): Usprkos krizama međimursko gospodarstovo raste zadnjih 10 do 15 godina

09. Lipanj 2022.
Vjeran Vrbanec, Dražen Srpak, Miodrag Šajatović, Matija Posavec, Anton Kovačevfoto Lider Media

Četvrti ovogodišnji Lider invest počeo je u Murskom Središću. Ovo je posljednja etapa investa prije same završnice i dodjele nagrada za najbolje proizvode investicije koja će se održati početkom listopada u Zagrebu.

U sklopu današnjeg investa održat će se i dva panela. 'Kako stvoriti poticajno okruženje za investicije unatoč preprekama' biti će tema prvog panela, dok će na drugom predstavnici tvrtki Sobočan i Press Glass pokazati dobre primjere investicija iz prakse.

Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, uvodno je rekao kako su sve tvrtke jednake, ali da su neke ipak 'jednakije' od drugih, a to su one proizvode tvrtke.

- Smatram da će standard i život biti bolji kada u Hrvatskoj bude toliko proizvodnih tvrtki koliko ih ima ovdje na sjeveru Hrvatske - rekao je Šajatović i dodao da je proizvodnja vrhunac ekonomije te da nas samo proizvodnja može dignuti sa začelja Europske unije.

image

Miodrag Šajatović

foto Lider Media

Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, je dodao kako je u zadnje dvije godine bilo jako teško očuvati proizvodnju, ali da zna da su neki u Županiji čak i povećali svoju proizvodnju u zadnje dvije godine.

- Svako radno mjesto koje je očuvano je iznimno važno i vrijedno. Naše gospodarske zone nemaju slobodnog mjesta, pa smo već krenuli u fazu proširenja i nadam se da ćemo u tome brzo uspjeti – rekao je Srpak.

Dotaknuo se i geografskog položaja za koji je rekao da je specifičan jer su Slovenija, Mađarska pa i Austrija jako blizu što je dobro, ali i u neku ruku loše, zbog odljeva radne snage. Također, dodao je kako je u Županiji jako malo nezaposlenih.

image

Dražen Srpak

foto Lider Media

Matija Posavec, župan Međimurske županije, uvodno je rekao kako je Međimurska županija primjer dobre prakse što pokazuju i ekonomske brojke.

- U zadnjih 10 do 15 godina, usprkos raznim krizama, međimursko je gospodarstovo raslo. Brojke su veće i snažnije od same županije i jedna smo od dvije županije u Hrvatskoj koja ima veći BDP nego prije krizne 2008. godine – rekao je Posavec.

Što se poduzetništva tiče, Posavec je napomenuo kako im treba dati zamah ulaganjima u gospodarske zone te da se gradovi i općine moraju fokusirati na privlačenje EU sredstava, dok se sredstva proračuna usmjeravaju prema socijalnoj komponenti.

- Nema županije u Hrvatskoj koja usmjerava više proračunskih sredstava prema svojim građanima. Na taj ih način motiviramo da ostanu u svom kraju - dodao je Posavec.

Međimurska županija je treća po gospodarskoj snazi u RH, a takav trend treba i nastaviti.

- Trebamo se orijentirati na automobilsku industriju, treba biti energetski neovisan i stvoriti pozitivno okruženje za budućnost bez straha - zaključio je međimurski župan.

25. travanj 2024 10:57