Konferencije i edukacije
StoryEditor

Ovogodišnji dobitnici nagrade Hrvoje Mateljić za najbolje gospodarske novinare su...

29. Studeni 2022.
Nagrada Hrvoje Mateljić 2022. Iso Masato, Matija Mlinarić, Manuela Tašler, Željko Kardum, Bojana Božanić Ivanović i Andrei Poliakovfoto Ratko Mavar

Manuela Tašler, Željko Kardum i Matija Mlinarić proglašeni su najboljim gospodarskim novinarima u Hrvatskoj i dodijeljena im je nagrada Hrvoje Mateljić

U spomen na svog prerano preminulog novinara Hrvoja Mateljića, Lider već 13. godinu za redom dodjeljuje nagrade za najbolje novinarske radove o gospodarstvu. Direktorica Lidera Bojana Božanić Ivanović u uvodnom je govoru prilikom dodjele nagrada istaknula da je u ovim izazovnim vremenima važnije nego ikad imati medije koji objavljuju važne i relevantne sadržaje. Kvalitetne analize i prijedlozi su važni za pluralizam medija, a misija je uz ovu nagradu doprinijeti gospodarskom novinarstvu u Hrvatskoj.

Okupljene je pozdravio i Andrei Poliakov, direktor JT International Zagreb, dugogodišnjeg sponzora nagrade Hrvoje Mateljić, naglasivši važnost kvalitetnog poslovnog novinarstva za uspješno poslovanje poduzetnika, osobito u ova teška vremena.

Nakon uvodnih riječi zamjenik glavnog urednika Lidera Vanja Figenwald iznio je rezultate istraživanja ‘Kako gospodarski novinari vide sljedeću godinu?‘, a održan je i okrugli stol o promjenama koje očekuju gospodarstvo u 2023. godini.

Dobitnica nagrade za najbolje radove o gospodarstvu objavljene u tiskanom i digitalnom mediju u 2022. godini je Manuela Tašler, urednica i komentatorica u Lideru, koja se najviše zahvalila žiriju. Nagradu joj je uručio Iso Masato, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj.

Za najbolje novinarske radove o gospodarstvu emitirane u elektroničkim medijima (radio ili TV) nagrađen je Željko Kardum, urednik i voditelj emisije Druga strana Hrvatske radiotelevizije, a nagradu mu je uručio Andrei Poliakov. Zahvalio je žiriju i Lideru, posebno glavnom uredniku Miodragu Šajatoviću koji je, kako kaže, svima bio uzor zadnjih 30 godina.

Za najboljeg mladog novinara do 29 godina proglašen je Matija Mlinarić s RTL televizije, kojemu je nagradu uručila direktorica Lidera Bojana Božanić Ivanović. Zahvalio se svojim snimateljima i montažerima, ali i urednicima.

Hrvoje Mateljić (1974. – 2008.) bio je profesionalni novinar 12 godina prije nego što je tragično preminuo. Pratio je sektor telekomunikacija, spajanja i preuzimanja, a svu širinu svog znanja pokazao je u makroekonomskim temama. Osim što se ovom nagradom želi sačuvati uspomena na Hrvoja, želi se odati priznanje kolegama i kolegicama koji ustraju na visokokvalitetnom i analitičkom novinarstvu.

16. travanj 2024 02:18