Konferencije i edukacije
StoryEditor

Počeo treći ovogodišnji Lider invest na Cresu

12. Svibanj 2022.
Marin Gregorovićfoto Ratko Mavar

Na otoku Cresu počeo je treći ovogodišnji forum Lider invest. Ovaj investicijski forum se po prvi put održava na Cresu u hotelu Kimen, a u sklopu forma održat će se i dva panela. Prvi će se baviti temom stvaranja poticajnog okruženja za investicije unatoč svim preprekama, dok će se drugi fokusirati na investitore i dobre primjere iz prakse.

Otvarajući forum, glavni urednik Lidera, Miodrag Šajatović je rekao da je po prvi put u sedam godina Invest stigao i do otoka te da su u Lideru zbog toga iznimno zadovoljni, nakon čega je pozdravio sve paneliste kao i sve sudionike Lider Investa.

Mirjana Rupčić, direktorica hotela Kimen također se obratila prisutnima.

- Nakon duge dvije godine stagnacije, zbog Covida, jako nam je drago da ste tu kod nas i da je situacija što se tiče sezone iznimno pozitivna. Očekujemo odličnu sezonu i nadamo se da će se naš optimizam prenijeti i na ostale. Svi mi težimo istim ciljevima, biti uspješni, odgovorni i kreativni. Danas nas čeka izazovna tema o investicijama, i nadam se da ćemo uz paneliste doći do nekih odgovora – rekla je Rupčić.

Heri Bezić, predsjednik Županijske komore Rijeka, rekao je da se Lider bavi nečim što mnogi danas zaboravljaju, a to su proizvodne investicije jer nas samo proizvodnja može povući naprijed do nekog blagostanja kojem se svi nadaju.

Marin Gregorović, gradonačelnik Cresa, također se obratio nazočnima kojima je zaželio dobrodošlicu na otok najbolje janjetine, maslina i maslinovog ulja.

- Proizvodne investicije je jako teško ostvariti i inače, a na otocima je to duplo teže. Mi na Cresu imamo u pripremi je još nekoliko proizvodnih  investicija u pripremi. Ovdje postoji investicijski duh, a na državi je da strateškim dokumentima omogući razvoj u skladu s našim snagama – rekao je gradonačelnik Cresa.

Vedran Kružić, izaslanik župana i ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko goranske županije, dodao je kako su otoci županije gospodarski predvodnici, te da se na otocima županije stanovništvo ne iseljava te da jačaju inovacije.

Ulaganja u energetiku, podatkovne centre i proizvodnju

Zdenko Lucić, državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju i član stručnog odbora Lider investa održao je uvod u panel s temom 'Investicijski trendovi u RH i svijetu. Na početku izlaganja je rekao kako su globalna ulaganja pala, kao i ulaganja u EU i u Republiku Hrvatsku.

- Kao i kod ostalih investicija i greenfield investicije su potonule u 2020. godini. Prije Covida bilo je najavljeno 18 globalnih velikih greenfield investcija, međutim taj se broj u 2021. prepolovio prije svega zbog straha tvrtki da krenu u nove investicje – rekao je Lucić.

Dodao je kako su najveće zemlje investitori i dalje SAD, Njemačka, Japan i Kina te da se u prošloj godini na globalnom nivou najviše ulagalo u energetiku, podatkovne centre i proizvodnju. Od regija, koje su najprivlačnije investitorima ističe se Zapadna i središnja Europa, Srednja Amerika i ponovno Kina.

Lucić se dotaknuo i teme koja je iznimno važna u posljednje vrijeme, a radi se o dobavnim lancima te je istaknuo kako su trendovi koji se javljaju, skraćivanje dobavnih lanaca kao i geografska dizertifikacija.

- Dodao bi da čak 80 posto dobavnih lanaca kontroliraju velike svjetske kompanije – rekao je Lucić.

Na pitanje što najviše utječe na odluke investitora da ulože u neku zemlju, Lucić ističe 'porezni sustav i porezne stope kao i tehnološke i inovacijske sposobnosti'.

Također, sigurnost i lakoća poslovanja te brend zemlje su od iznimne važnosti kada se priča o privlačenju investicija.

U sklopu Investa održati će se i dva panela. Na prvom će sudjelovati Heri Bezić (HGK rijeka), Vedran Kružić (PRIGODA) i Ugo Tolić (Otočna razvoja agencija OTRA) dok će na drugom sudjelovati Gordana Deranja (Tehnomont), Ivana Balenović (Orada Adriatic) i Marko Jurman (Flix)

Cilj investicijskih foruma Lider invest je promicanje proizvodnih investicija koje otvaraju nova radna mjesta, povećavaju izvoz i stvaraju dodatnu vrijednost, a takva ulaganja ključna su za gospodarski oporavak. Ove godine Lider invest održava se po sedmi put, a na kraju će se dodijeliti i nagrade najboljim investitorima u Hrvatskoj.

20. travanj 2024 13:08