Konferencije i edukacije
StoryEditor

Prije ili kasnije sve će se kompanije morati suočiti s ESG-om

24. Svibanj 2024.
Konferencija ESG- Održiva budućnost. Panel G: Marica Pletikosić, Miki Huljić, Viktor Pavlinić, Vedrana Jelušić Kašić Antonija Zorićfoto Boris Ščitar

Posljednji dio Liderove konferencije ESG – Održiva budućnost koja se jučer održala obilježili su upravljački kriteriji odnosno ‘G‘ u ESG-u. Governance teme svojim predavanjem otvorila je profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Hana Horak.

- Dobro korporativno upravljanje temelj je održivosti – rekla je Horak napominjući da se ESG ne može razmatrati bez timskog rada. Još jedan važan segment, prema Horak, je priznavanje pogrešaka. Profesorica Ekonomskog fakulteta tu je navela primjer tvrtke Lego koja je 2020. godine donijela odluku da će od recikliranih boca raditi Lego kockice, ali to se nikada nije dogodilo te je izvršni direktor kompanije priznao pogrešku.

- Pogrešku morate priznati, a sve ovo o ESG-u su još ‘baby steps‘. Regulatorni okvir je tu, a on postoji da možete uskladiti svoje djelovanje – zaključila je Horak.

image

Konferencija ESG- Održiva budućnost. G- Upravljivi kriteriji Hana Horak

foto Boris Ščitar

Direktor Hroka Viktor Pavlinić, na panelu koji je uslijedio, rekao je da kada se govori o direktivama najčešće se govori što treba napraviti i kako, a ne baš često o tome što je krajnji cilj, a krajnji cilj trebala bi biti samoodrživost.

Pavlinić se osvrnuo i na Hrokovu ESG platformu za koju kaže da ju mogu koristiti svi, a ne samo banke te će se prije ili kasnije cijeli korporativni sektor morati suočiti s ESG-jem.

- Zato bih svima poručio da pokušaju s našom platformom i da treniraju za trenutak kada će se i sami morati suočiti s ESG-jem – kazao je Pavlinić.

image

Konferencija ESG- Održiva budućnost. Panel G: Viktor Pavlinić

foto Boris Ščitar

Vedrana Jelušić Kašić iz PBZ-a je pak poručila da postoje prilike za financiranje projekata, da potražnje ima i to ne samo zbog svijesti nego zato što ESG ‘ima ekonomskog smisla‘.

- Postoji cijeli jedan set financijskih instrumenata koji su dostupni klijentima i koji upravo zato što zadovoljavaju ESG kriterije mogu osigurati povoljnije financiranje – objasnila je Jelušić Kašić.

image

Konferencija ESG- Održiva budućnost. Panel G: Vedrana Jelušić Kašić

foto Boris Ščitar

Član Uprave Končara Miki Huljić za ESG je rekao da se govori o skupu pravila kojih možda do sada i nisu bili svjesni, ali kojih su se svejedno pridržavali tako da se tu ne radi o nečemu što je potpuno novo i strano već o nizu pravila koje su i do sada poštovali.

- Dobar dio naših prihoda već je vezan uz zelenu tranziciju – kazao je Huljić dodajući da su ESG elementi već prisutni i u samim natječajima, a svi su klijenti ove kompanije itekako svjesni EU regulativa o ESG-u.

image

Konferencija ESG- Održiva budućnost. Panel G: Miki Huljić

foto Boris Ščitar

Da su godinama ranije počeli dobrovoljno izvještavati o održivosti potvrdila je Merica Pletikosić iz Cemexa.

- Većina kompanija koje su tek sada postali obveznici moraju i sami donijeti strategije – izjavila je Pletikosić čija kompanija, kao dio globalne korporacije već duže vremena ima standarde po pitanju održivosti.

- Svijest o ESG-u sada je zaista neupitna – zaključila je Pletikosić.

image

Konferencija ESG- Održiva budućnost. Panel G: Marica Pletikosić

foto Boris Ščitar
13. lipanj 2024 20:53