Konferencije i edukacije
StoryEditor

Renato Martinjak (Ferro-Preis): Ulazak Njemačke u recesiju nije dobra vijest za metaloprerađivače iz Hrvatske

21. Lipanj 2023.
Renato Martinjak
Anketa među članovima Liderovog Kluba izvoznika (7.)

U moru proturječnih makroekonomskih informacija i prognoza ekonomskih analitičara za ovu godinu željeli smo barem donekle rasčistiti kakva je stvarna poslovna situacija ‘na terenu‘ te kakvi su signali za ostatak godine. Pitali smo čelne ljude kompanija koje su članovi Liderova Kluba izvoznika je li im ova godina jednako stresna kao prošla ili primjećuju da se situacija na tržištu smiruje, koji su recentni trendovi u njihovoj branši i kako im se prilagođavaju, koji su im ključni izazovi poslovanja te kakvi im signali dolaze s njihovih izvoznih tržišta.

Danas objavljujemo odgovore Renata Martinjaka, direktora prodaje i marketinga u Ferro-Preisu:

Prilagođavamo se trendovima

Za Ferro-Preis je ova godina možda još zahtjevnija i izazovnija nego prošla godina, odnosno nekoliko proteklih godina. Iako se stanje na tržištu sirovina i materijala stabiliziralo, nedostatak radne snage na tržištu i sporost državne administracije nam uzrokuje prilične probleme u realizaciji naših planova.

Energetska politika EU, odnosno iznimno visoke cijene energenata, pogađaju europsku industriju, ali to je tema koja se provlači već neko vrijeme. Ugovaranje cijena električne energije postaje poseban izazov za sve velike potrošaće, u koje ljevaonice zasigurno spadaju. Smanjenje potrošnje električne energije kroz povećanje efikasnosti proizvodnih linija je definitivno trend u ljevaoničkoj branši.        

Ferro-Preis je nedavnim uspješnim certificiranjem prema normi ISO 50001:2018 preuzeo obavezu i odgovornost da će kontinuirano poboljšavati svoje energetske performanse, odnosno poduzimati mjere za smanjenje potrošnje energenata što je sastavni dio Strategije održivog poslovanja našeg poduzeća.

Nadalje, trend automatizacije i digitalizacije ljevaonica prisutan je posljednjih godina. Ferro-Preis se svojim investicijskim programom uklapa u aktualne trendove. Ulaganja u automatske linije za kalupljenje, robote za brušenje, novu tehnologiju izrade jezgara samo su neki od primjera. Vjerujemo da je automatizacija procesa vrlo važna u kontekstu smanjenja nedostatka radnika na tržištu. Dodatno, kontinuirano ulažemo u obrazovanje i bolje uvjete rada kako bismo uvjerili ljude da je metalska industrija zanimljivo i održivo mjesto za rad.

Lagani pesimizam u branši

Ključni izazov za našu tvrtku u ovoj godini predstavlja nedostatak radne snage u Republici Hrvatskoj i zapošljavanje stranih radnika kao nadomjestak za manjak domaćih radnika. Naš je fokus usmjeren na osiguravanje dovoljnog broja radnika za kontinuirani rad u smjenama i formiranje pouzdanih timova radnika.

Sporost u procesu izdavanja dozvola stranim radnicima, naročito naglašena u proteklih nekoliko mjeseci, značajno nas ograničava u tome. Osim same tromosti tog procesa, poseban je problem nepostojanje pouzdanih informacija, odnosno neizvjesnost oko termina izdavanja dozvola. Nismo sigurni da je država svjesna koliko je to veliki problem za poslodavce te imamo osjećaj da nadležne insitucije, MUP i MVP nisu dovoljno organizirane da pruže odgovarajući servis gospodarstvenicima.

Više do 95 posto naših prihoda dolazi iz izvoza, najvećim dijelom na EU tržište. Surađujemo s kupcima iz različitih industrija, proizvodimo lijevane komponente za različite branše. Neki naši kupci su prilično smanjili narudžbe u 2023. godini i oprezni su s prognozama. Prije svega se to odnosi na kupce povezane s građevinskom industrijom, obzirom na značajno smanjenu aktivnost u građevinskom sektoru u Njemačkoj i nekim drugim zemaljama EU. Posljedično tome, smanjene su potrebe za građevinskom mehanizacijom, strojevima i kranovima, što ima negativan utjecaj na proizvodnju tih strojeva i smanjuje potrebe za odljevcima. Generalno, prisutan je priličan oprez kod velikog dijela kupaca, naročito iz Njemačke. Nedavni službeni ulazak Njemačke u recesiju nije dobra vijest za metaloprerađivače iz Hrvatske, obzirom na našu povezanost s tim tržištem.

U ljevaoničkoj branši je prisutan lagani pesimizam, što je vidljivo iz donjih pokazatelja koje redovito prikuplja i prezentira CAEF, Europska udruga ljevaonica.

Više o izvozu, novim trendovima i izazovima saznajte u sklopu Liderove konferencije ‘PAMETNI ZNAJU ČEMU SLUŽI IZVOZ‘ koja će se održati 4. srpnja u Kraš Auditoriumu. Više o programu i govornicima dostupno je na web stranici. Broj mjesta je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto na vrijeme!

27. travanj 2024 12:42