Konferencije i edukacije
StoryEditor

Smart Cities: Zašto euro poduzetnika u Bjelovaru vrijedi više nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj

14. Ožujak 2024.
SMART CITIES 2023. Dario Hrebakfoto Ratko Mavar

Prije nekoliko dana u Velikom Korenovu pokraj Bjelovara proradila je bušotina s vodom vrućom 83 Celzijeva stupnja, koja bi uskoro trebala grijati cijelu buduću poslovnu zonu Korenovo, gdje se mogu graditi staklenici, sušare i poduzetničke hale, kao i Terme Bjelovar. Bjelovar je, naime, prvi grad u Hrvatskoj koji je tako daleko odmakao s provedbom projekta geotermalne energije, a u narednih se desetak godina na području grada planira izgraditi još pet geotermalnih bušotina. Time bi Bjelovar postao energetski samodostatan.

– Ovo je projekt koji nije važan samo za Bjelovar i našu županiju, nego projekt koji može promijeniti Hrvatsku i ohrabriti druge da idu našim stopama – kazao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

– Očekujemo da će ova bušotina u centru buduće poduzetničke zone Veliko Korenovo, koja poduzetnicima omogućuje jeftinu energiju, pokrenuti pravi tsunami investicija. Pogotovo zato što će do nje uskoro voditi brza cesta od Zagreba i što će se u Bjelovar, grad s najmanjim porezima u državi, u buduće stizati za četrdesetak minuta. Želimo da ova zona postane najatraktivnija u Hrvatskoj, jer u Bjelovaru zbog svih tih benefita euro poduzetnika vrijedi više nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj – dodao je Hrebak.

Projekt geotermalne bušotine ukupno je vrijedan 4,4 milijuna eura, a sufinancirali su ga s 1,3 milijuna eura Vlade Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna te s milijun eura Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, dok je ostatak financirao sam Grad Bjelovar. Grad već priprema projektnu dokumentaciju za druge dvije bušotine na različitim lokacijama, kojima će se moći grijati više od polovice grada. Plan je da gradnja dviju novih bušotina počne za godinu i pol dana.

Hrebak će više o benefitima geotermalne energije i ostalim pametnim projektima Grada Bjelovara govoriti na Liderovoj konferenciji Smart Cities, koja će se održati u srijedu, 20. ožujka 2024., u zagrebačkom hotelu Westin.

Bez hodanja po gradu zbog ‘jednog papira‘

No, nisu samo inovativni projekti geotermalne energije u fokusu bjelovarske gradske vlasti. Što se tiče ostalih pametnih rješenja, Grad Bjelovar proteklih nekoliko godina radi na digitalizaciji svojih usluga prema građanima nizom digitalnih platformi i aplikacija. Na primjer, platforma Otvoreni grad jedinstveno je informatičko rješenje unutar koje građani, između ostaloga, mogu koristiti aplikacije za transparentan uvid u proračun Grada te digitalnim putem podnositi zahtjeve za različite obrasce. Također, tu je i niz aplikacija koje se odnose na komunalne djelatnosti.

– Na taj način građani mogu puno stvari rješavati iz udobnosti svoga doma, a ne gubiti vrijeme na hodanje po uredima u Gradskoj upravi kako bi riješili problem. U skladu s tim, oformljene su određene e-usluge/digitalni obrasci putem kojih se građani mogu prijaviti za, primjerice, dodjelu studenske stipendije, upis djeteta u dječji vrtić, zauzeće javne površine, sufinanciranje troškova kupnje radnih bilježnica i radnih materijala učenicima osnovnih škola, troškove stanovanja, jednokratne novčane potpore, pristup informacijama, ispravak netočnih informacija, prijavu nepropisno odbačenog otpada te se udruge civilnog društva mogu prijaviti za dodjelu sredstva – pojašnjavaju iz Grada Bjelovara.

Kako bi se što bolje približio građanima te ostvario bržu komunikaciju na obostranu korist, Grad Bjelovar će u budućnosti i dalje uvoditi usluge za koje se pokaže potreba. A koji su to budući pametni projekti Grada Bjelovara te kako će se implementirati u svakodnevni život građana bjelovarski će gradonačelnik objasniti na konferenciji Smart Cities tijekom panel-rasprave na neizostavnu temu inovacija održivih gradova.

Broj mjesta na konferenciji je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto prethodnom prijavom.

28. travanj 2024 06:20