Konferencije i edukacije
StoryEditor

U idućem se desetljeću sigurno nećemo riješiti fosilnih goriva

07. Lipanj 2022.
Ferenc Horvath, Vladimir Sabo, Hrvoje Glavaš, Maja Pokrovac, Dražen Jakšić, Ivo Milatić i Igor Grozdanićfoto Ratko Mavar

Kako do stabilnog energetskog miksa bila je tema prvog panela na 11. Liderovoj konferenciji Energetska budućnost Hrvatske. Ivo Milatić, državni tajnik iz Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uvodno je rekao da se od sunčanih elektrana očekuje najveći napredak. Kako cijene energije rastu, svi se okreću obnovljivim izvorima energije, rekao je Milatić i dodao da se rast usvajanja vidi i kod samih građana, ali i kod poduzetnika koji daju veliku inicijativu.

– Nastavit ćemo poticati takve investicije, a iz NPOO su također osigurana sredstva za takve investicije – rekao je državni tajnik.

Ferenc Horvath, posebni izaslanik za održivost MOL grupe, ispričao je kako vidi poziciju MOL-a u regiju u svijetlu sukoba u Ukrajini te kako gleda na potencijalu suradnju s Inom oko izgradnje elektrane u Sisku. Rekao je da ovaj događaj (rat) naglašava regionalnu važnost MOL-a, te da moramo prihvatiti da tržišta nisu državna već regionalna.

– Moramo povećati zajedničku suradnju kako bismo osigurali stalnu opskrbu energijom – rekao je Horvath.

image

Ferenc Horvath

foto Ratko Mavar

Hrvoje Glavaš, direktor strateškog poslovanja i javnih poslova Ine smatra kako naftna industrija mora biti dio rješenja te da će Ina sigurno biti dio zelene tranzicije.

– U idućem razdoblju očekujemo pad korištenja fosilnih goriva te povećanje vodika, kako u prometu tako i u industriji – rekao je Glavaš i dodao da će u budućnosti energetski miks biti kompleksniji, ali da se u idućem desetljeću sigurno nećemo riješiti fosilnih goriva.

image

Hrvoje Glavaš

foto Ratko Mavar

Maja Pokrovac, direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatska, pohvalila je OIE rekavši kako su jedni u Hrvatskoj članovi udruga Wind Europe i Solar Europe. Dodala je da se danas o energetici više ne smije pričati kao nečem budućem, već da je to sadašnjost te da na dnevnoj bazi treba pridonositi energetskoj tranziciji.

– Danas ne govorimo samo o suncu i vjetru već o punom energetskom miksu. Da bi se energetska tranzicija odradila, naftni sektor se ne smije isključiti – rekla je Pokrovac.

Dodala je da će se kroz REPowerEU, direktivu koja će u 6. mjesecu postati Zakon na razini EU, biti definirano što se, gdje i kako mora napraviti, a tiče se obnovljivih izvora energije. Rekla je da je Hrvatska na dobrom putu što pokazuje i to da prvi put imamo Zakon o tržištu električne energije, Zakon o obnovljivim izvorima energije te da je energetsko odobrenje napokon stavljeno na prvo mjesto.

– Proces priključka na mrežu je spušten s godinu dana na tri mjeseca, sada treba smanjiti proces dobivanja dozvola s pet godina na dvije – rekla je Pokrovac i dodavši da treba raditi na micanju birokratskih prepreka kod svih izvora energije.

image

Maja Pokrovac

foto Ratko Mavar

Vladimir Sabo, direktor rješenja za kupce u E.ON Hrvatska kaže da E.ON drži 40 posto tržišta te da od ukupno 1700 instaliranih elektrana na krovovima, njih 40 posto instalirao je E.ON.

– U E.ON-u smatramo da je potrebno ujednačiti proces izdavanja dozvola te da nam treba agilniji i distribucijski i prijenosni sustav jer će kvaliteta mreže ovisiti o tome koliko će kvalitetnih projekta biti odrađeno – rekao je Sabo.

Istaknuo je kako se nisu zaustavile investicije usprkos ratu.

– To je jedna pozitivan trend i moram reći da pad nismo primijetili, možda samo još veći interes za postavljanje malih solarnih elektrana – rekao je Sabo.

image

Vladimir Sabo

foto Ratko Mavar

Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar dodao je da napuštanje fosilnih goriva dobiva novi zamah, što je problem za cijelu EU, jer EU iz vlastitih izvora dobiva samo 4 posto sirove nafte i samo 6 posto prirodnog plina.

– U hrvatskoj stojimo bolje nego EU. Iz vlastitih izvora imamo 25 posto nafte i 35 posto prirodnog plina. Moram reći da i tu postoji pad proizvodnje. U zadnjih pet godina, proizvodnja prirodnog plina se prepolovila. Sve nas to dodatno potiče da se ubrzaju procesi, da se ukinu prepreke, a sve kako bi se ubrzala integracija obnovljivih izvora energije – rekao je Jakšić.

image

Dražen Jakšić

foto Ratko Mavar

Nema čarobnog štapića

Što se tiče trenutnih cijena energenata, Milatić kaže da su poduzetnici u problemima, ali da nema čarobnog štapića koji bi te probleme mogao riješiti.

– Treba poticati poduzetništvo, postoji inicijativa o poreznom rasterećenju. Morat ćemo naći načine kako da trošak energije za poduzetnike ne bude velik – rekao je Milatić.

Horvath je govorio i o pozicioniranju MOL-a, pa je rekao kako će se konzumacija fosilnih goriva smanjivati te da će mnoge rafinerije biti ugašene ili prenamijenjene, dok je Glavaš istaknuo projekte Ine koje rade u svrhu zelene tranzicije. Spomenuo je dvije solarne elektrane u Sisku i Virju, zatim je rekao i da Ina trenutno radi na mjerenju vjetra na Jadranu kako bi vidjeli postoji li potencijal za izgradnju vjetroelektrane na obali.

– Radimo i na analizi geotermalnih potencijala te analiziramo potencijale za trajno skladištenje CO2 u Ininim iscrpljenim naftnim poljima u Hrvatskoj – zaključio je i dodao da razmišljaju i o vodiku, te da postoji pilot projekt o kojemu je još rano pričati.

Sabo je na kraju panela zaključio da sunčane elektrane mogu povećati samodostatnost i potrebu za uvozom, što trenutno predstavlja veliki problem.

image

Ferenc Horvath, Vladimir Sabo, Hrvoje Glavaš, Maja Pokrovac, Dražen Jakšić, Ivo Milatić i Igor Grozdanić

foto Ratko Mavar
25. travanj 2024 14:49