Konferencijske vijesti
StoryEditor

Bajo: Vlade stalno mijenjaju porez na dohodak jer žele kontrolirati poslovanje jedinica lokalne samouprave

20. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

- Nejasni su ciljevi, motivi i razlozi za poreznu reformu na razini jedinica lokalne samouprave. Nije procijenjena prostorna dimenzije porezne reforme, te je povećan je stupanj fiskalne centralizacije u Hrvatskoj – kazao je profesor Ante Bajo iz Instituta za javne financije u nastavku Liderove konferencije 48 sati.

Analizirajući efekte porezne reforme na lokalnu samoupravu Bajo je dodao kako je jedini razlog stalnih promjena u porezu na dohodak želja dosadašnjih vlada da kontroliraju i manipuliraju poslovanjem jedinica lokalne samouprave kroz kontrolu poreza na dohodak i to putem njegova složenog, nejasnog dijeljenja. Ishodi dijeljenja su, kazao je, često neizvjesni i nepredvidivi.

- Izmjena poreza na dohodak dogodila se da se kazni Grad Zagreb, a mi ostali smo kolateralne žrtve tog zakona. Država je zanemarila učinak takozvane porezne reforme na pojedinačne gradove – nadovezao se na prethodno predavanje Željko Turk, predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj tijekom svoje prezentacije radnog naziva ’Porezna reforma i razvojni planovi gradova’.

O poreznoj reformi i njenim posljedicama na lokalne samouprave govorilo se i za ’okruglim stolom’.

- Izmjena zakona o financiranju lokalne samouprave posljedica je napada Vlade Republike Hrvatske na Grad Zagreb. Milanović se u sve godine svoga mandata niti jednom nije susreo sa gradonačelnikom grada Zagreba. Gospodo, pa toga nema ni u najneuređenijim afričkim državama- izjavio je ovom prilikom Slavko Kojić, pročelnik za financije Grada Zagreba, te dodao kako se u spornom članku 45A prisiljava gradove da sav višak iznad minimalnog standarda uplaćuje u državu.

Kojić isto tako smatra Zagreb pri smišljanju zakona treba tretirati kao zasebnu cjelinu.

Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave izjavio je kako se proračun njegova grada u posljednjih godinu dana smanjio za pedeset posto, sa 10 milijuna kuna na 5, dok je Željko Turk izjavio kako su ga ove reforme natjerale da smanji plaće prosvjetnih radnika, manje izdvaja za kulturu, te da manje investira.  

Spomenuti sudionici okruglog stola, kao ni Anto Bajo, nisu se složili s tezom da komunalni doprinosi sprječavaju investicija.

– To što je dvorana puna i u ovom inače neatraktivnom terminu, posljednjeg dan konferencije, neposredno prije ručka, govori koliko nam je svima stalo i koliko se mi iz lokalne samouprave i gradonačelnici brinemo zbog ovakvog trenutnog stanja i odnosa države prema nama – zaključio je panel i Liderovu konferenciju ’48 sati’ Željko Turk.

26. travanj 2024 04:43