Konferencijske vijesti
StoryEditor

EU, susjedne zemlje i korporacije imaju detaljnu analizu svih ključnih hrvatskih znalaca, resursa i planova

30. Travanj 2016.

Fizičar dr. sc. Davor Pavuna, profesor na Institutu za tehnologiju (EPFL) u Lausannei u Švicarskoj, održat će sljedećeg četvrtka motivacijsko predavanje na Liderovoj konferenciji ‘Kako uspjeti – crni labud u plavom oceanu’.

Osebujni znanstvenik čija vjera u Boga smeta nekim hrvatskim znanstvenicima, ali ne i dekanu Instituta u kojem radi, inače članu molitvene zajednice koju je osnovao Pavuna. Taj rođeni Koprivničanac radi na osnivanju mreže znastvenika i strateških inkubatora za potporu mladim obrazovanim ljudima koji bi potaknuli razvoj Hrvatske. Ponosi se Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle, odličjem kojim ga je 2006. za znanstvene doprinose, izume i međunarodnu suradnju odlikovao predsjednik Stjepan Mesić. Osim fizikom, društvenim i duhovnim angažmanom Pavuna se bavi glazbom, svira gitaru u skupini Tsha-Coo s kojom nastupa u stankama znanstvenih konferencija.

Na Liderovoj konferenciji održat ćete motivacijsko predavanje ‘Yes, we can do it‘. Što je bila vaša motivacija na putu do uspjeha? – Rođen sam točno pet stoljeća nakon Leonarda da Vincija, a da bih nakon osnovne škole završene u Osijeku bio primljen u Petu gimnaziju u Zagrebu, morao sam položiti prijamni ispit. Riješio sam sto posto test iz matematike! To mi je dalo samopouzdanje za vrhunske prirodoznanstvene dosege, a otac, genetičar, govorio mi je: ‘Postani vrhunski stručnjak u svojem području i svi će te poštovati.’ Volio sam i jezike i književnost, čitao sam velike autore poput Goethea, njegova ‘Fausta‘, ili Gandhijevu autobiografiju, često u originalu, ali posebno su me se dojmili stihovi A. B. Šimića ‘Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda‘. To mi je odmah postao životni moto! A na studiju fizike na PMF-u prof. Leontić dao nam je najteži udžbenik opće fizike, onaj nobelovca Feynmana, i to na engleskome. To sam obožavao, shvativši da najbolji izabiru bolje od sebe i da pravi znalci znaju struku. Tijekom pripreme diplomskog rada čitao sam i Solženjicinov ‘Arhipelag Gulag‘ koji je upotpunio moj kredo: ‘Većina ljudi reže deblo gdje je mekano. Samo su iznimni tvrdoglavo uporni i prerežu i tvrdu kvrgu, al’ nakon toga ih više nikad ništa ne može zaustaviti!’ Zato sam nakon diplome uzeo gitaru, odletio u Englesku na doktorski studij i otada uspješno režem životne kvrge.

Savjetnik ste vlada nekih država. Je li itko iz neke od hrvatskih vlada tražio vaš savjet?– Strane vlade i korporacije vrlo me rado zovu jer sam profesionalno koherentan. Od 1995. bio sam u kontaktu sa svakom hrvatskom vladom, ali samo u uskom segmentu, uglavnom s Ministarstvom znanosti. Čini se da se nisu usudili prihvatiti moje ostale uvide i informacije u mnogim strateškim segmentima, npr. uvide iz kompleksnosti, koherentnih financija, zelene energetike. Naime, moji bivši studenti rade u centrima moći diljem svijeta, a imam i veliku mrežu prijatelja u važnim institucijama te izravno dobivam informacije koje mediji rijetko doznaju. U Hrvatskoj su čak i obavještajne službe zatajile, pa ni ‘svastiku na Poljudu’ nisu još dekodirale u ovo doba kad je sve (da, sve!) snimljeno i kad mi u laboratorijama pratimo dinamiku svakoga kvantona. No i to ide nabolje.

Koji nedostaci hrvatske politike priječe gospodarski razvoj?

– To su već u detalje objavili EU i stručni analitičari. Ujedno naglašavam da EU i mnoge susjedne zemlje te  korporacije imaju detaljnu analizu svih ključnih hrvatskih znalaca, resursa i planova, to sve postoji. Zato ću samo reći najvažnije: umjesto da je 90-ih godina prošlog stoljeća odradila tranziciju, Hrvatska je i dalje mentalno komunistička zemlja s elementima divljeg faraonizma u kojoj fulita, tzv. elita pseudoljevičara, zapravo liberala financiranih iz globalističkih centara moći, dominira u medijima, zato nisam siguran smijete li ovo objaviti. Dodajte iznimno spor, o fuliti ovisan, pravnokorekcijski sustav iliti ‘krivosuđe’, često indolentnu, neučinkovitu administraciju pa postaje jasno zašto mnogi školovani mladi i dalje sanjaju odlazak u inozemstvo, a ni investitori ne dolaze bez predumišljaja. Na Zapadu mnogi misle da je naša domovina poput Albanije ili neke korumpirane siromašne zemlje jer nam je ekonomski rejting vrlo nizak. Hrvatska vrvi genijalacima, no sustav je organizacijski postavljen u korist uvoza i lokalnih slugana izvanjskih bankaroida. Primjera je bezbroj, a i ja sam sada ovdje jer je i Zapadu prekipjelo. Jednostavno, ta korumpirana fulita i financijski je neodrživa opcija za EU i NATO.

Cijeli razgovor možete pročitati u novom broju Lidera koji je na kioscima. Više informacija o konferenciji možete saznati OVDJE.

24. travanj 2024 17:05