Konferencijske vijesti
StoryEditor

Guina: Novac je dostupniji nego ikad, no prvo gledamo kakav je tim, zatim proizvod pa analizu tržišta

05. Svibanj 2016.

[gallery columns="5" ids="220624,220625,220627,220628,220629,220630,220631"]

"Od ideje do realizacije – kako financirati projekt" naziv je prvog okruglog stola Liderove konferencije "Crni labud u plavom oceanu" koja se održava danas u zagrebačkom Hypo Centru

Sudionici konferencijskog okruglog stola su Boris Guina, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela – CRANE te savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske – njenom Vijeću za gospodarska pitanja, bloger Hrvoje Hafner, predsjednica i jedan od osnivača Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije Mirna Marović, te član uprave Etične banke Zoran Besek.

Štetner je izjavio kako kapital za investicije nikad nije bio dostupniji nego danas. Smatra da novca ima na bacanje.

-  Prvo bi trebalo otići u biznis inkubator, gdje ideja sazrije, te se nakon toga treba dogoditi investicija poslovnog anđela. Novac nije najvažniji u tom procesu – objašnjava  predsjednik CRANE.

Guina se složio sa Štetnerom kako novca uistinu ima više nego ikad prije, a u HAMAG BICRO-u  prije mogućeg investiranja prvo gledaju kakav je tim s kojim posluju, zatim kakav je proizvod, a izuzetno je bitno i kako je napravljena analiza tržišta (kakva je konkurencija na tome tržištu). Hafner je ukazao na važnost crowdfundinga, te napomenuo kako je u Hrvatskoj tim putem skupljeno preko 10 milijuna kuna, a najsnažniji domaći start- up Bellabeat također je krenuo tim putem.  Guina je dodao kako ponekad treba mijenjati  način investiranja. Ukoliko nakon nekoliko mjeseci uvidite da Vam crowdfunding ne donosi rezultate, promijenite način financiranja - napominje zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a.

– Proizvod nije statična tvar, on se nadopunjuje – izjavila  je Mirna Marović te dodala kako Hrvatska ima visoko kvalitetne inženjere, no problem je kako plasirati proizvod na globalno tržište.

Vjeruje da je moguće da se problem krije u ovdašnjem mentalitetu.

O ustroju Etične banke pričao je Besek. Ona je još u fazi osnivanja, a sama banka je u vlasništvu klijenata.  Svi klijenti moraju biti dio zadruge, a uz niže kamatne stope birat će projekte koje bi trebale donijeti prosperitet cijeloj zajednici. Maksimalne kamate biti će 4 posto.

- Izuzetno je važno da prilikom investicija mladi ljudi znaju pružaju li investitori i mentorstvo, te da li se radi o jednokratnoj financijskoj pomoći ili će se one ponavljati – zaključila je Marović.

Boris Turkić, jedan od pokretača M+ International Services, digitalne marketinške agencija u sklopu M+ Grupe, koja posluje na domaćem i inozemnom tržištu te Hrvoje Prpić, poslovni anđeo, te direktor Trilleniuma iz različite perspektive gledaju poslovanje na domaćem tržištu.

– Još sljedećih 100 godina naša birokracija neće biti brza i efikasna kao što je to slučaj u  Engleskoj, gdje sam otvorio tvrtku. U Hrvatskoj se na svakog poduzetnika gleda kao na kriminalca- tvrdi Prpić.

Smatra i kako će proces najavljenog ukidanja pečata zasigurno potrajati duže od tri mjeseca. Turkić je pak povratnik iz Sjedinjenih Američkih Država, tvrdi da sve što se može učiniti u SAD-u može i u Hrvatskoj, samo ukoliko se ulaže u sebe i svoj razvitak, a to tvrdi Turkić potvrđuje primjer njegove tvrtke.

– U Hrvatskoj se zaista može. Ljudima u mojoj tvrtki je zabavno, uživamo u poslu.  Ključ je pronaći svoju nišu i biti najbolji u onome što radiš – optimističan je Turkić.

05. svibanj 2024 01:56