Konferencijske vijesti
StoryEditor

Hanžeković: Iza svakog poslovnog uspjeha stoji deset neuspjeha

02. Listopad 2015.
Piše:
Miro Soldić

U nastavku konferencija Dan velikih planova na okruglom stolu pod nazivom ‘Prilike za rast‘ raspravljali su Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada, odvjetnik Marijan Hanžeković, Mato Škojo vlasnik Mlinara, Hrvoje Zgombić, partner u PwC-u Hrvatska, Davor Lukšić, voditelj grupacije Lukšić u Hrvatskoj i Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Hanžeković je istaknuo kako je hrvatsko pravosuđe loše i nekompetentno te kako iza svakog poslovnog uspjeha stoji deset neuspjeha.

- Hrvatski radnici srednje i niže stručne spreme su preplaćeni, dok su oni visoke stručne spreme i znanstvenici potplaćeni i konkurentni globalno – kazao je Hanžeković, dodavši da od države nije imao nikakve koristi, već baš suprotno, samo opterećenje. Poručio je kako se za promjene potrebna politička volja, ali treba imati i nešto znanja.

- Pravosuđe jest jedna od kočnica razvoja gospodarstva jer kod nas sporovi traju po 4-5 godina – poručio je, uz napomenu kako je Hrvatska malo tržište koje je trenutno u sukobu s financijerima, bankama, što bi moglo završiti katastrofalno.

Svi panelisti su apostrofirali važnost obrazovanja zaposlenika za uspjeh.

- Kontinuirano smo radili na školovanju svojih kadrova i to je ključ uspjeha u izlasku na natječaje. U paradoksalnoj smo situaciji da nam fali nekih struka koje bi htjeli zaposliti,unatoč 300 tisuća nezaposlenih – izjavio je Kamneski, dodavši kako će se posljedice izlaska iz recesije u građevini osjetiti za dvije godine.

Lukšić je pak uspjeh svoje tvrtke na našem i svjetskim tržištima pripisao ‘sjajnim ljudima‘ koje imaju, optimiziranju troškova i pametnim ulaganjima.

- U sljedećih nekoliko godina ćemo se fokusirati na naš portfelj i ulaganje u nove objekte, odnosno osvježavanje starih – rekao je.

Deranja se osvrnula na uspjeh Tehnomonta, tvrtke iz koje dolazi, naglasivši kako je mala brodogradnja bila prepuštena samoj sebi i nije dobivala sredstva od države kao velika brodogradnja. - - U godinama kad nam je najbolje išlo smo se okrenuli novim tehnologijama, našli smo nišu i to nam je zalog i za buduće poslove. Naša knjiga narudžbe je popunjena, uvijek nastojimo imati spremne projekte dvije godine unaprijed – izjavila je.

Škojo je pojasnio kako su odmah po preuzimanju Mlinara zacrtali ambiciozne planove od kojih su većinu i ostvarili.

- Mogu s ponosom reći da se Mlinar danas ‘tuče‘ na vanjskim tržištima s velikim stranim igračima i odlično prolazi. Prvi cilj su nam bile nove tvornice koje mogu pratiti planiranu ekspanziju, to nam omogućuje da sada pratimo trendove na međunarodnom tržištu – kazao je Škojo.

Zgombić je upozorio da nam je gospodarstvu i dalje u jako lošem stanju i da nas spašavaju krediti izvana.

Budući rast BDP-a determinirat će inovacije, a školovani kadrovi su iznimno važni sa uspjeh. Svi oni koji planiraju rast temeljen na domaćoj potrošnji će propasti – zaključio je Zgombić.

28. travanj 2024 14:24