Konferencijske vijesti
StoryEditor

Jadran galenski laboratorij širi udjele na svjetskom tržištu

18. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

U vremenima globalne krize i najgore recesije, farmaceutska industrija pokazuje se kao najotpornija na eksterne šokove. Trendovi konstatnog i snažnog rasta već se godinama bilježe i u riječkom Jadran galenskom laboratoriju (JGL). Krizi unatoč, JGL će i iduću godini iskoristiti za daljnju internacionalizaciju poslovanja, a direktor JGL-a Ivo Usmiani kaže kako se intenzivno radi na proširenju tržišnih udjela zapadne Europe, SAD-a, Južne Amerike i Bliskog istoka.

Usmiani će o planovima svoje kompanije govoriti i na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova, gdje će svoja predviđanja za iduću godinu iznijeti i niz stručnjaka sa poslovne scene. JGL je u ovoj godini planirao rast prihoda od 15 posto, što prati zapošljavanje 70 novih ljudi. U segmentu prodaje, nastavljen je rast na izvoznim tržištima regije – Rusiji, Ukrajini i Kazahstanu. Na domaćem tržištu, kao i tržištu bliže regije realizacija je nešto ispod plana, no do kraja godine planovi bi se trebali ostvariti.

- Optimizmu svakako doprinosi i naša aktualna investicija koju smo krajem prošle godine pokrenuli s ciljem jačanja postojećih kapaciteta, kao i realizacije planova rasta. Kompleks Svilno 2, odnosno Pharma Valley, bit će svojevrsna ekstenzija postojeće proizvodne lokacije na Svilnu 1 i osigurat će tvrtki značajne kapacitete u razvoju, proizvodnji i skladištenju. S obzirom na fokusiranost tvrtke na razvoj i proizvodnju lijekova za osjetila, dodatni kapaciteti i novosti u tehnološkoj opremljenosti novih pogona za sterilne otopine svakako će doprinijeti i daljnjem iskoraku ključnih brendova JGL-a na globalno tržište zdravlja. Projekt je značajan, uključuje rekonstrukciju, prenamjenu i dogradnju postojećih objekata na novoj lokaciji i stoga se realizira u fazama, prema postavljenom planu – kazao je Usmiani za Lider.

Direktor JGL-a i u idućoj godini očekuje podršku ministarstva i Vlade te ide zacrtanim putem. U tijeku su analize novih tržiša, ojačavanje stečenih pozicija na postojećim tržištima, dok se najkvalitetniji resursi posvećuju razvijanju inovativnih postupaka i proizvoda. U JGL-u priznaju da je njihova najveća uzdanica izvoz i da se na upravo na njemu gradi optimizam.

Farmaceutska industrija ima trend konstantnog rasta koji bi prema procjenama trebao prosječno iznositi oko 5 do 8 posto godišnje u dužem roku. Pritom, konkurencija generičkih kompanija nezadrživo jača. Generičke se kompanije pripremaju steći prednost, uz pomoć kooperativnih i konkurentnih strategija te se očekuje da će generičko tržište, u cjelini, postati još više konkurentno i da će se konsolidacija nastaviti.

U domaćim okvirima, industrija je dokazala da na zahtjevnim izvoznim tržištima, svojom kvalitetom, ali i mogućnostima cjenovnog pozicioniranja, može biti konkurentna, potpuno je usklađena s EU normama poslovanja i posjeduje potrebne certifikate. To je sektor koji proizvodi tehnološki zahtjevne proizvode s visokom dodanom vrijednošću, i dalje značajno raste, investira, izvozi i zapošljava. Nedvojbeno je jedan od ključnih generatora rasta hrvatskog gospodarstva.

- JGL-ovpropulzivni rast –naši ukupni konsolidirani prihodi narasli su s milijun i pol kuna u 1991. godini na 800 milijuna kuna u 2012. godini –zahtjeva osobito naporno osiguravanje financijske održivosti. Upravljamo na rubu zaduženosti, no udio vlastitog kapitala u strukturi imovine nikad nije bio ispod 30 posto. Izdanje naših korporativnih obveznica, kreditne linije komercijalnih banaka, kao i HBOR-ovi izvori financiranja, osiguravaju nam financijsku stabilnost i prihvatljivi trošak – poručuje Usmiani.

29. travanj 2024 00:56