Konferencijske vijesti
StoryEditor

Javni sektor i kamate odredit će budućnost hrvatske ekonomije

16. Lipanj 2015.

[gallery columns="5" ids="227503,227504,227505,227506,227507,227508,227509"]

– Hrvatska izdvaja izrazito puno za servisiranje kamata, u trenutku kada su one na svjetskoj razini niske. Isto tako, javni sektor morate što prije urediti ukoliko želite biti konkurentni i izvući se iz recesije - upozorio je Carlos Pinerua, voditelj ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju, prilikom prve današnje panel rasprave Liderove Konferencije ’Dvije godine u EU’.

Na panelu radnog naziva „Što je dvije godina članstva donijelo Hrvatskoj? Koje se prilike trebaju iskoristiti?“ osim Pinerue sudjelovali su i Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, Vedrana Jelušić Kašić, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj, te ponovno prethodni govornici Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvoje Zgombić, predsjednik Uprave PwC-a i Branko Baričević, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Europske komisije u Hrvatskoj.

Projekcije HNB koje će javnosti biti objavljene na ljeto govore o skorašnjem opravku BDP-a, a da nije bilo HNB šestogodišnja recesija za Hrvatsku bila bi neusporedivo teža, mogli smo čuti od Vujčića, dok Zgombić konkurentnost vidi kao ključ uspjeha hrvatskog gospodarstva.

Branko Baričević šansu pak vidi u promjeni sustava birokracije unutar Europske unije, dok Jelušić Kašić mala i srednja poduzeća koja se bave drvnom i tekstilnom industrijom vidi kao najpozitivnije pokazatelje oporavka.

Grčić, kojeg je moderator i glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović pohvalio za posljednje dvije godine mandata kada su shvatili da treba ulagati u izvoz, a pokudio za prve dvije, prilikom ovog panela još jednom dobio šansu demonstrirati svoju glavnu karakteristiku, optimizam. No, ovaj puta iskazao je i žaljenje zbog prekratkog mandata.

– Oporavak osobne potrošnje u proteklih devet mjeseci, povećanje plaća, a sada i opravak investicija pokazuje kako samo na dobro tragu. Drugi kvartal trebao bi biti još bolji - zaključio je Grčić.

26. travanj 2024 05:54