Konferencijske vijesti
StoryEditor

Kako će izgledati javne uprave zemalja u budućnosti?

14. Listopad 2015.
Piše:
Miro Soldić

[gallery columns="5" ids="226626,226627,226628"]

Konferencija Smart Government nastavila se prezentacijom ‘E-government benchmark report‘, Sebastiaana van der Peijla iz Deloittea.

On je predstavio ključne međunarodne trendove u e-upravi, dotaknuvši se i Hrvatske situacije.

- Korisnik je u centru usluge e-uprave, vizija se temelji na tri stupa: otvorenim uslugama koje može koristiti svatko, otvorenim podacima dostupnim svima i otvorenom donošenje odluka koje potiče participaciju. Poanta svega je da ne morate za vrijeme važnih životnih događaja poput rođenja djeteta ili otvaranja biznisa prolaziti birokratske labirinte već imate ‘one stop shop‘ uslugu – istaknuo je van der Peijl na konferenciji, dodavši kako usluge moraju biti interoperabilne, odnosno da se nove usluge mogu stvarati od već postojećih, ovisno o potrebama građana i poduzetnika.

- Hrvatska globalno zauzima 47. mjesto i 23. u EU po indeksu razvoja e-uprave, nažalost, indeks e-participacije je dosta nizak – istaknuo je, uz napomenu da smo tek u fazi otkrivanja e-uprave i još ne iskorištavamo pune potencijale, ali da smo na dobrom putu.

"Kako iskoristiti nove tehnološke trendove u digitalizaciji javnog sektora?" pitanje je na koje je odgovor svojim predavanjem na Liderovoj konferenciji "Smart Government" pokušao dati Per Gade, glavni savjetnik u danskoj Agenciji za digitalizaciju.

- Uloga naše agencije je da osiguramo da se novac poreznih obveznika troši racionalno, a tu nam je od velike pomoći digitalna tehnologija. Digitalizaciju želimo upregnuti u napredak obrazovanja, javne uprave i zdravstva. Cilj nam je da se do kraja ove godine 80 posto komunikacije između građana i institucija odvija digitalno. Otvaranje tvrtki, upis djece u vrtić i škole, sve to već ide digitalnim putem, obavezno je tako komunicirati, osim za građane koji nisu sposobni koristiti računalo – kazao je Gade, dodavši kako takav princip rada daje državi siguran kanal za komunikaciju s firmama i građanima.

Ivica Perica, direktor u odjelu poslovnog savjetovanja Deloitte Adriatics, na predavanju pod nazivom ‘Vlada budućnosti – ključni čimbenici i novi koncepti‘ pokušao je prikazati kako će izgledati javne uprave zemalja u budućnosti.

- Građani traže sve više, žele usluge u realnom vremenu i očekuju da im to tehnologija omogući. To će svakako utjecati na državnu upravu. Dakle ekonomski faktori, društveni faktori i tehnološki faktori u potpunosti mijenjaju pristup uslugama i tretmana građana od strane države – naglasio je Perica, napomenuvši da će najveće promjene nastupiti u obrazovanju, socijalnim uslugama, zdravstvu te prometu i okolišu.

27. travanj 2024 06:26