Konferencijske vijesti
StoryEditor

Kako probuditi marketinškog znanstvenika u sebi?

10. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

U zagrebačkom Hypo centru danas je otvorena Liderova konferencija ‘Marketing by numbers‘, čija je ovogodišnja tema upotreba poslovnih infomacija pri donošenju odluka.

Konferenciju je otvorio glavni urednik Lidera, Miodrag Šajatović: - Drage suborke i suborci dobrodošli. Pripadnici smo iste vojske koja se bori u digitalnom revoluciji. Revolucije često jedu svoju djecu, pa danas moramo pronaći neka oružja koja će nam pomoći da iz ove borbe iziđemo kao pobjednici. –

Vatroslav Škare, sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, održao je prvo predavanje na kojem je sudionicima objasnio novu ulogu potrošača. Kaže da budućnost marketinga pripada ženama; žena drže i struku i potražnju. Ključno je pitanje za budućnost marketinga kako probuditi marketinškog znanstvenika u sebi?

Tome može pripomoći i odlučivanje samo na temelju brojki. Procjene budžeta i poslovnih procesa moraju biti kirurški precizne, kako bi se ona pokazale direktorima i dokazale koliko je marketing efikasan. Što se ponašanja potrošača tiče, danas više od 70 posto svih kupovnih odluka donose žene, sve je mobilno i mjerljivo poput pretraživanja detalja o proizvodima na mjestu gdje se kupuje i tradicionalnih djelatnosti više nema.

-Novi potrošači svoje probleme rješavanju on-line, druže se i u svakom času možemo znati gdje su i što rade. No kako to iskoristiti? Tržište pretraživanja je prvo koje treba osvojiti jer 90 posto svih digitalnih marketinških iskustava počinje tražilicom. Drugo važno tržište je tržište pristupa, kojeg treba osvajati mobilnim aplikacijama i vidljivim na mobitelima i tabletima – tvrdi Škare. 

Nadalje, potrebno je gledati dalje od webshopova i plasirati svoje proizvode na razne platforme koje imaju bolju reputaciju i pouzdanost. U tom segmentu, važan je i rok dostave, koji više ne trpi odugovlačenje, nego mora biti odmah i sada. Što se interakcije sa potencijalnim kupcima tiče, vrijedi pravilo 90-9-1 %. To znači da 90 svih ljudi sa društvenih mreža samo gleda vaš sadržaj, devet posto se upušta u konverzaciju, dok si samo jedan posto potrošači.

Zadnje, marketing mora biti prijenosnik kulturnih vrijednosti. Kompanije poput Budwiesera, Old Spicea i Dollar Shave Cluba povezuje viralnost i poticanje na potencijalnih klijenata na razgovor. Osim toga, imaju potencijal da postanu dio popularne kulture jer postoje tisuće oglasa koje su korisnici snimili sami.

Ivan Burić iz Ipsos Plusa upitao je sudionike konferencije kako uvesti smisao u podatke i brojke. –Svijet je lako izmjeriti, ali ga je teško razumijeti. Zato se moramo i pitati možemo li uštedjeti, a da se pritom postigne veći učinak – poručio je.

Važno je za tvrtke da znaju vrijednost svojeg brenda jer ono omogućava bolje koncipiranje ukupne tržišne komunikacije. Bolje znanje vlastitog brenda daje marketingu i mogućnosti da optimiziraju tržišnu komunikaciju ‘odozdo‘ tj. od samog potrošača.

U završetku prvog dijela konferencije, govorio je Graeme Noseworthy, glavni direktor strateškog marketinga u IBM-u: –Dolazim iz svijeta ‘big date‘. Morate znati što je kod ‘big date‘ hipoteza, a što realnost. Mi u IBM-u se oslanjamo na goleme količine podataka pa smo ustanovili da se marketinški direktori uglavnom pitaju kako se koristiti podacima za stvaranje vrijednosti i kako tu vrijednosti prenijeti kupcu. – 

Stvaranje takve win-win situacije ovisi o otkrivanju istine koja leži u podacima. U stvarnosti, direktori marketinga su jako zabrinuti zbog golemog broja podataka, izloženosti društvenim mrežama i novih demografskih trendova. Slijedom toga, potrebno je stvarati nove marketiške strategije, jer tek jedna od pet kompanija se obraća kupcu na razini pojedinca.

Noseworthy zaključuje: - Marketing mora postati socijalni akter. Nagomilane podatke treba podijeliti, stvoriti pravi sadržaj, doznati tko je prava publika, izabrati pravi kanal distribucije. Big data je velika prilika za analitičare, znanstvenike i tehnologe. -

16. travanj 2024 09:16