Konferencijske vijesti
StoryEditor

Lalovac: Svaki trošak će se preispitati

26. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Prvi dio Liderove konferencije Dan Velikih planova zaključili su ministar financija Boris Lalovac i Michael Müller, predsjednik Uprave RBA.

Ministar finacija Boris Lalovac istaknuo je da se prihodi najviše kumuliraju kroz rad i to je veliki problem za konkurentnost. Istaknuo je da će se na rasterećenju cijene rada najviše raditi zbog domaćih investitora koji već posluju u Hrvatskoj, a to će biti poluga za privlačenje stranih. Ovakav model je možda mogao biti na početku države kada smo generirali rast iz infrastrukturnih projekata, te građevinskog sektora. Sada ,dodaje Lalovac, brojni akumulirani problemi dolaze na naplatu.

- Država više ne može pratiti potrošnju, potpisivati jamstva jer smo došli do velike razine duga. Takva situacija traži promjene u poreznoj politici i javnoj potrošnji kako bi stvorili nove aspekte za rast. Imamo strukturne probleme u vidu povećanja troškova zdravstva i mirovinskog sustava, ali smo to lagano zaustavili. Pitanje je mogu li ostati na tim razinama i koja nam je stopa rasta potrebna kako bi to mogli finacirati – rekao je Lalovac.

Nema brzih rješenja jer u probleme isto tako nismo upali preko noći. Svako smanjivanje prihoda korz smanjenje poreza i cijene rada zahtijeva i smanjenje rashoda. Vladi, po riječima Lalovca, slijedi dubinska analiza u četiri kategorije kako bi vidjeli gdje se može rezati, ali istovremeno i podizati učinkovitost javne uprave.

- Prvo područje su troškovi javne uprave i gdje se može uštedjeti jer su troškovi narasli za pet milijuna kuna. Moramo imati efikasne instrumente za mjerenje učinkovitosti, a nikakvo linearno vezanje oko plaća neće nam pomoći. Lako je govoriti u načelu, ali što napraviti kada se dođe do pojedinog slučaja. Mi moramo smanjiti trošak, ali istovremeno podići učinkovitost – istaknuo je Lalovac.Slijedi nam i strukturna reforma zdravstva na koju smo posebno osjetljivi, dodao je, ali istaknuo da što prije krenemo izaći ćemo i prije iz krize. Svaki trošak će se preispitati kako se i u poduzećima radilo, a Vlada zna što radi i rezultati će doći. Dodao je da povećanja poreza neće biti, a bit će cijelo vrijeme na strani poduzetnika.

- Mi smo na određeni način rasteretili poduzeća olakšicama, a i dalje ćemo se boriti s Europskom komisijom da tako bude i dalje. Mi želimo vratiti povjerenje investitora i potrošača. Smjer koji imamo je jednostavan. Na rashodovnoj strani moraju biti suštinske promjene koje moraju biti transparentne, dok na prihodovnoj strani mora biti rasterećenje kod porezne presije – zaključio je Lalovac.

Prvi dio konferencije završio je izlaganje Michaela Müllera, predsjednika Uprave RBA koji je istaknuo da je bankarski sustav dobro kapitaliziran i da je iznimno važan za funkcioniranje cijelog sustava. - Profitabilnost banaka preduvjet za rast, a Hrvatska stoji jako loše u odnosu na regiju. Pred bankama su novi izazovi kao što je produžetak recesije, najava oprosta duga, novi porezi, te izgledni stečajevi nakon okončanja predstečajnih nagodbi – istaknuo je Müller.

Bankarskom sustavu izvori finaciranja nisu problem, ali očekuju stagnaciju kod stanovništva kod potražnje kredita, te daljnji pad kod poduzeća koja su prezadužena.

- Stanovništvo je relativno zaduženo i tu očekujemo stagnaciju. Poduzeća su jako zadužena i u tom segmentu je realan pad potražnje za kreditima. Banke su dobro kapitalizirane, likvidne i izvori su dostupni. Banke su čak gladne da kreditiraju – zaključio je Müller.

19. travanj 2024 13:58