Konferencijske vijesti
StoryEditor

Lobiranje u Bruxellesu je važno za pružatelje javnih usluga

15. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Drugi dio konferencije Javni sektor i izazovi EU u organizaciji poslovnog tjednika Lidera i ECS-a bio je posvećen prvenstveno prometnoj perspektivi i zaštiti okoliša, ali se moglo čuti i predavanje oko tržišnog natjecanja u javnom sektoru.

- Fair natjecanje između kompanija je cilj koji svi žele postići - rekao je na otvaranju svojeg predavanja Juan Pedro Marin Arrese iz CEEP-a. On je istaknuo da su natječaji iznimno bitni, ali da se trebaju poštovati pravila ponašanja u tim slučajevima.- Važna stvar je ponašanje između kompanija, bile one privatne ili javne kompanije. Treba vidjeti razliku između zakona i onoga što se događa iz dana u dan. Lobiranje je u Bruxellesu važno za pružatelje javnih usluga – rekao je Arrese. Drugo predavanje u popodevnom programu bilo je o prometnoj perspektivi u svjetlu europskih standarda Silvie Maffi. Ona je istaknula da je upravo transportni sektor jedini zabilježio rast stakleničkih plinova, te da je to problem s kojem se svi moraju uhvatiti u koštac.- To se ne rješava preko noći, već će se morati raditi globalne strategije kako bi to do 2050. godine smanjili za planiranih 60 posto. To bi trebala biti nova revolucija te ćemo morati pronaći nove tehnologije – istaknula je Maffi. Osvrnula se i na povlačenje finacijskih sredstava iz EU fondova za finaciranje pitanja transporta. Primjer je milanski Metro koji je izgrađen.- Kod fondova se treba voditi finacijskom i ekonomskom isplativosti te mora se napraviti studija utjecaja na okoliš. Na tome se inzistira i bez toga je nemoguće povući novac iz fondova. Također treba biti i dodana vrijednost cijelog projekta da bi se odobrila sredstva – rekla je Maffi.Na okruglom stolu pridružio joj se i Oliver Kumrić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture koji je istaknuo da Hrvatska ima zastarjelu strategiju prometa iz 1999. godine koja više nije u funkciji. 

- Iskustvo u ovoj osjetljivoj fazi je iznimno nam bitno. Mi smo sada u izradima programa za promet koji moramo napraviti za ovo finacijsko razdoblje kada uđemo u EU. Mi ćemo dobiti otprilike 120 milijuna eura za taj program u prvih šest mjeseci, a kasnije bi godišnje trebali dobiti oko 30 posto od sredstva iz fondova – rekao je Kumrić.Također je istaknuo važnost našeg položaja na Mediteranu kao priliku da se bolje poziciorimo u transportnom svijetu.- Roba koja putuje u Bavarsku ili Austriju će doći puno brže i jeftinije preko Hrvatske nego da ide u sjeverne luke jer bi se izgubilo 12 dana u obrtu robe, a to su milijunske uštede. To je naša prilika koju moramo iskoristiti – rekao je Kumrić.- Hrvatska ima dobro iskustvo i ovo je prilika za budućnost da se izbore za svoju poziciju. Položaj Hrvatske je odličan za intermodalni prijevoz i bilo bi šteta da to ne iskoristi – zaključila je prvi okrugli stol Maffi.Uvod u posljednju panel raspravu oko zaštite okoliša napravio je Christian Beuzel iz Nijhuis Watter Technology. On je objasnio važnost zaštite okoliša, ali i mogućnosti kako se otpad može ponovno upotrijebiti. Okruglim stolom dominirala je tema IPPC direktive koju 200-injak postrojenja trebaju ispuniti kako bi mogli raditi dalje.- To je iznimno zahtjevna direktiva i mi smo zaduženi za izdavanje dozvola da su ispunjeni uvjeti. Od 200 postrojenja njih 30 ima dozvolu zasada. 109 postupaka je u tijeku, a oni koji neće imati dozvolu bit će zatvoreni i neće moći raditi. Problem je što ukoliko se ne držimo regulative slijede kazne za državu koje su drakonske a to ne želimo dopustiti – rekao je Domagoj Stjepan Krnjak iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.Frane Rogoznica iz C.I.O.S.-a ističe da su oni spremni za dolazak konkurencije nakon otvaranja granica, ali isto tako i oni žele napraviti iskorak u Europu. Osvrnuo se i na iskustva oko ovog područja u Hrvatskoj.- Imamo dvojaka iskustva. S jedne strane moramo ispuniti sve uvjete koje se stavljaju pred nas, a s druge strane država ne pomaže dovoljno da bi se to napravilo. Ukoliko mi ne bi ispunili uvjete onda bi država bila kažnjena – istaknuo je Rogoznica. Za kraj je poručio da se konkurencije ne boje, ali očekuje da će za sve vrijediti isti uvjeti poslovanja.

17. svibanj 2024 14:38