Konferencijske vijesti
StoryEditor

Mudrinić: Društvo je neprijateljski raspoloženo spram poduzetništva

24. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Danas nije lako biti poduzetnik, osoba koja donosi sudbinske odluke u vremenima kada se preispituju temeljna ekonomska načela - rekao je Željko Vukelić, direktor Lider pressa, otvarajući Liderovu konferenciju Dan velikih planova, koja se danas održava u Westinu u Zagrebu.

Napomenuo je kako se pred poduzetnike stavlja gotovo nemoguća misija postavljanja planova za sljedeću poslovnu godinu u okruženju u kojem svjetski i europski lideri traže odgovore na niz pitanja, a niti promjene u Hrvatskoj nisu krenule očekivanim tempom.- Okupili smo lidere političke i poslovne scene čiji uvid može biti od velike pomoći pri sastavljanju planova za 2013. Ovoliki odaziv na konferenciju ‘Kako pripremiti tvrtku za poslovanje u 2013.‘ pokazuje kako niste odustali od borbe, a upravo je cilj ovog skupa ponuditi rješenja - rekao je Vukelić te dodao kako se nada da je Dan velikih planova impuls optimizma nužan za uspješno poslovanje u sljedećoj godini.

Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a, pozdravio je skup u ime Hrvatske udruge poslodavaca, Liderovog partnera na Danu velikih planova te poručio kako je nužno mijenjati stvari čim prije.- Mogli bi pet sati govoriti o propuštenim priliima, plakati nad prolivenim mlijekom, nad svim potezima koji su nas doveli u situaciju. Situacija nije zavidna, ali nije ni bezizlazna - rekao je Mudrinić. Dodao je i kako je nužno razumijeti okruženje u kojem se posluje, a koje je u Hrvatskoj poprilično neprijateljski raposloženo spram poduzetništva.

- Svaka poduzetnička inicijativa nailazi na prepreku jer nismo afirmirali niti rad niti poduzetništvo u hrvatskom društvu. To moramo promijeniti. Nekoliko je prijedloga kako - efikasan javni sektor, fleksibilnost tržišta rada, afirmativni pristup poduzetništvu, odgovorni pojedinci i jasno razgraničeno čime se država treba, a čime treba ne baviti. Želimo da Vlada što prije krene u bitku s ovim ključnim izazovima, u HUP-u će imati potporu, no s time treba što prije krenuti - poručio je Mudrinić.

Konferencija se održava četvrtu godinu zaredom, a okupila je više od 250 sudionika iz redova biznisa. Do kraja dana sudionike očekuju zanimljiva predavanja i prezentacije Slavka Linića, ministra financija, Emila Tedeschija, predsjednika Uprave Atlantic grupe, Petra Radakovića, predsjednika Uprave Erste banke, Tobiasa Lewea, potpredsjednika za sektor Industrije pri A.T.Kearneyju i Vladimira Gligorova s Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije. Poslijepodnevni dio konferencije rezerviran je za panel Pokretači rasta te okrugli stol Gdje smo i kuda idemo. Organizacijski partner je Hrvatska udruga poslodavaca, a programski A.T. Kearney. Sponzori konferencije su IBM, EOS Matrix i Splitska banka.

28. travanj 2024 21:55