Konferencijske vijesti
StoryEditor

Ne možete si dopustiti da gubite 50 posto talenata jer zanemarujete žene

04. Prosinac 2014.
Piše:
Miro Soldić

Za čitatelje novina se kaže da su bratstvo koje se nikad ne sastaje, u ovom slučaju mogli bi reći da se radi o sestrinstvu koje se nikad ne sastaje i zato Lider jedanput godišnje okuplja ovako odabrano društvo - istaknuo je Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera na 4. konferenciji ‘Žene u biznisu‘, zahvalivši se ženama što ‘čiste nered nakon muškaraca‘.

Malin Holmberg, predsjednica Uprave Tele2, u svom je obraćanju prisutnima u fokus stavila temu ravnopravnost spolova.

- Studije pokazuju da je spolno raznoliko vodstvo u kompanijama inovativnije i profitabilnije. Ne možete si dopustiti da gubite 50 posto talenata jer zanemarujete žene – poručila je Holmberg, uz napomenu kako je velik problem tzv. ‘leakage‘ žena iz korporativne hijerahije. 

- Na početku ih je puno, a s vremenom se ospu, primjerice, udio žena na fakultetima je 54 posto, 46 posto ih ulazi u radnu snagu, a tek 15 posto ih završi u menadžmentu. To je osjetan pad, a uzrokuju ga društvena očekivanja, slabiji networking kod žena, djeca i obitelj, te metode upravljanja u tvrtkama – kazala je Holmberg, dodavši kako ne treba zapošljavati ‘klonove‘, već tražiti raznolikost i izazove, ljude koji donose promjene.

- Talent menadžment također je vrlo važan, mi u Tele2 zapošljavamo najbolje, bez obzira na spol – zaključila je Holmberg.

Candan Corbacioglu, direktorica Korporativnih poslova Amwaya za Europu, istaknula je kako žene imaju prednost nad muškarcima jer mogu kombinirati intuitivno i logičko razmišljanje, svjesnije su ponašanja i potreba ljudi, a također su i stručnjakinje u multitaskingu.

- Žene prilaze problemima holistički, imaju drugačiji stil od muškaraca koji se boje da će ispasti nesigurni ako pokažu razumijevanje za druge i zatraže upute ili pomoć. Žene s tim nemaju problema, koriste emocionalnu inteligenciju i bolje se nose s raznolikošću. Općenito, muškarci imaju puno za naučiti od nas – kazala je Corbacioglu, uz napomenu kako još uvijek treba razbiti puno ‘staklenih stropova.

Žene moraju tražiti prilike u samozapošljavanu i poduzetništvu te se tako samoostvariti – zaključila je Corbacioglu.

27. travanj 2024 09:40