Konferencijske vijesti
StoryEditor

Nema uspješnog poduzetništva bez inovacija

18. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Na Liderovoj Konferenciji o izvozu koja se 3. srpnja održava na zagrebačkom FER-u bit će riječi i o tome kako izvoziti pamet u inovativnim proizvodima

Jedan od sudionika Liderove Konferencije o izvozu koja se 3. srpnja održava na Fakultetu za elektrotehniku i računarstvo jest i Goran Lučev, član Uprave Požgaj grupe, s kojim smo razgovarali o tome kako pospješiti izvoz inovativnih domaćih proizvoda.

Što mislite o ulaganju domaćih tvrtki u inovacije i istraživanja?

– Nažalost, u Hrvatskoj se ulaganja u R&D uvelike variraju od sektora do sektora i uglavnom su rezervirana za veće i velike kompanije. Mali i srednji poduzetnici često nemaju mogućnost da sami razvijaju proizvode, da inoviraju ili provode istraživanja jer su to dugi i vrlo skupi procesi..  Trošak inovacija i istraživanja često nije uračunat u proračune i troškove niti u cijenu postojećih proizvoda. Stoga bi ključnu ulogu trebale bi odigrati obrazovne institucije kao rasadnik znanja i inovacija te ih dijeliti s poduzetnicima okupljanjem u klastere i sektorske inkubatore usmjerene na inovacije i razvoj.  Dakle, u području malog i srednjeg poduzetništva nema sustavnog ulaganja u razvoj i inovacije, pa ako se dogode uglavnom su plod genijalnosti poduzetnika. 

Koji je recept za uspješniji izvoz inovativnih proizvoda?

– Upornost i predanost u usavršavanju postojećih proizvoda te traženje nišnih proizvoda koji se mogu plasirati na inozemna tržišta. Tu je i sustavno ulaganje u edukaciju poduzetnika u malom i srednjem poduzeću kako bi shvatili da je inovacija i trošak istraživanja investicija na dulji rok koja diže razinu kompetencija i kompetitivnosti na tržištu te je ključna za opstanak poduzeća.

Kako Vlada može pospješiti ulaganje u inovacije i istraživanja?

– Vlada može poticati ulaganja u inovacije objavom i stavljanjem poduzetnika u središte svoga djelovanja i programa. Poduzetnici su stupovi društva i generatori nove dodane vrijednosti. Javni sektor je samo servis poduzetnika koji bi trebao biti što učinkovitiji i bolji u pružanju usluga poduzetnicima. Takvim pristupom Vlade potaknut će se niz mjera koje će djelovati poticajno na poduzetništvo, a time i na inovacije i istraživanja. Stavio bih znak jednakosti između uspješnog poduzetništva i inovacija i istraživanja jer su navedeno ključni alati za uspješno poduzetništvo, posebno danas u globalnom svijetu brzih promjena.

26. travanj 2024 06:20