Konferencijske vijesti
StoryEditor

Pametni gradovi povezuju ljudsko ponašanje, velike količine podataka i tehnologije

17. Ožujak 2016.

[gallery columns="5" ids="221300,221301,221302,221303,221304"]

Liderova konferencija ’Smart Cities’ nastavljena je predavanjem Ivice Perice iz Deloittea koji je pred potpuno ispunjenom dvoranom Vatroslava Lisinskog pričao o trendovima razvoja pametnih gradova.

Na Internet se danas najviše spaja preko pametnih telefona, od 100 najuspješnijih tvrtki u svijetu do kraja 2016 njih čak 80 imati će rješenja koja podrazumijevaju umjetnu inteligenciju i kognitivne segmente, što znači da će uskoro tehnologija sama donositi odluke umjesto nas. Gigabitni internet postati će esencijalan (potreba za njim raste zbog velike količine povezanih kompjutera). Sve su to trendovi koji će pametni gradovi morati implementirati u svoju infrastrukturu.

- Pametan grad je onaj koji investira u tradicionalne infrastrukture, disruptivne tehnologije, ljudske resurse, no bez ljudskih resursa i socijalnog kapitala oni nemaju nikakvog potencijala. Kod pametnog grada važno je povezati ljudsko ponašanje, velike količine podataka i tehnologije koju koristimo – izjavio je Perica na konferenciji Smart Cities, te dodao kako ne treba izmišljati toplu vodu, već koristiti rješenja koja su već dostupna na tržištu.

- Pitanje pametnih gradova jest pitanje konkurentnosti gradova na tržištu - upozorio je Damir Jurčić, zamjenik ravnatelja Agencijie za investicije i konkurentnost.

Koncepcija pametnih radova ima obilježja visoke društvene koristi, ali i financijske neodrživosti, potrebno je relativno dugo razdoblje ostvarivanja potrebnih prihoda, smanjena sposobnost plaćanja gradova, te baš zbog toga takve projekte treba sufinancirati, smatra Jurčić. Istaknuo je i kako Eurostat preporučuje smanjenje rizika projekata pomoću jasne definicije ciljeva, kako mirovinski equity fondovi mogu pomoći u planiranju dugoročnih izvora financiranja, te optimiziranje alokacije rizika projekata kako bi ih učinili prihvatljivim za komercijalno financiranje.

Krunoslav Ris suosnivač i direktor tvrtke Betaware predstavio je sustav CityHub, namijenjen gradovima i drugim jedinicama lokalne samouprave za poboljšanje i automatizaciju rješavanja komunalnih problema u suradnji s građanima. Komunalno redarstvo, gradske vijesti i gradski vodič glavne su značajke te aplikacije koju mogu koristiti građani Vinkovaca, Našica, Beloga Manastira, Siska, Ludbrega, Osijeka, Pečuha… Građani područja u kojima je aplikacija već dostupna mogu je preuzeti potpuno besplatno.

28. travanj 2024 13:07