Konferencijske vijesti
StoryEditor

Pretresite proračune i pronađite novac za pripremu EU projekata

09. Studeni 2012.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Važno je da se fokusirate na pripremu projekata, pretresite proračune i pronađite novac za financiranje pripreme projekata za EU te za edukaciji, poručio je gradonačelnicima, načelnicima i poduzetnicima Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

- Podjela na statističke regije, također je jedan od preduvjeta da koristimo EU fondove. Da je ostala stara podjela uvjeti bi bili otežani za znatan dio Hrvatske. Mi smo to riješili vrlo brzo jer su nam se vrata za pregovore zatvarala – naglasio je Puljiz, istaknuvši da podijeljenost na dvije statističke regije ne znači da će pojedine regije dobiti više ili manje te da će se pobrinuti da će slabija područja imati prednost za korištenje fondova. 

Dobili smo, kaže, najpovoljnije moguće rješenje, a ako se u jednom trenutku pokaže da podjela nije dobra Hrvatska ima pravo promijeniti rješenje, odnosno svake tri godine može se podnijeti zahtjev za redefiniranje regija. Jedini strah koji postoji je da neće biti dovoljno pripremljenih projekata i da neće biti dovoljno sposobnih da iskoriste novac na pravilan način. 

Napravili su, stoga, program financijske pripreme strateških projekata regionalnog razvoja, a najmanja je vrijednost milijun eura. Odabrali su 32 strateška projekta u vrijednosti od oko 600 milijuna eura, financiraju stručnjake i traže nezavisna mišljenja, a u trećoj fazi dolazi studija izvodljivosti koja treba pokazati njihovu izvodljivost. - Kad se sredstva otvore ulaskom Hrvatske u EU u kojoj ćemo, uzgred, plaćati članarinu od 3,4 milijarde kuna, bit će i potraga za projektima s građevinskom dozvolom. Morat ćemo tražiti. No ne želimo lutati i zato nam je želja da s ovakvim ciljanim programima pronađemo takve projekte – istaknuo je Puljiz.

Pored strateških projkata, izdvojio je i poseban program za potpomognuta područja. Kaže da mora postojati sustav gdje će biti jaki kapaciteti na državnoj i lokalnoj razni, sposobni prepoznati ideju. - U razgovorima o proračunu tjerali smo kolege da nađu dodatne novce za fazu pripreme projekata i 120 milijuna kuna raspoloživo za finaciranje projekata već od iduće godine. Radimo i programe obrazovanje, očekuje se da će kroz te programe proći više od tri tisuće ljudu do kraja godine – završio je Puljiz.

Da nedostaje znanja i iskustva oko pripreme projekata, složila se i Tea Martinčić, članica Uprave Hypo banke koja je prije godinu i pol krenula s edukacijom oko pripreme projekata.- Projekti trebaju biti prikazani i to je sve, samo je jednostavno. Zahtjeva stručna znanja koja većina nema. Mi smo htjeli poslati poruku da se ljudi moraju dobro pripremiti jer nije važna veličina projekta ili poduzetnika, nego kvaliteta – naglasila je članica Uprave Hypo banke koja je svojom edukacijom obuhvatila sve velike gradove.Navela je i uspješne primjere - Turističku zajednicu jednog malog mjesta u Međimurju koja je povukla 1,5 milijuna kuna bez ikakvih problema te istakla spremnost banke za finaciranjem projekata ako zadovoljavaju sve kriterije.

Uspješni primjeri projekata dolaze i iz Šibenika. Ante Županović, gradonačelnik Šibenika, rekao je da su u tijeku manji projekti prekomorske suradnje vrijedni oko 900 tisuća eura vrijedni. Uspješno su odradili i prvu fazu regionalnog odlagališta otpada, a u tijeku je i projekt ljetne pozornice. - Angažirali smo dobar dio mladih i obrazovanih ljudi, apliciramo i aplicirat ćemo i dalje jer bez tih sredstava teško da ćemo napraviti veći iskorak – istaknuo je Županović te poručio da je potrebno, s obzirom da mnogli lutaju, organizirati grupu stručnjaka koji će popratiti sve evidentirane projekte.S njim se složio i Puljiz, naglasivši da je potrebno restrukturirati način rada, uvesti projektni pristup, timove te pronaći i surađivati s partnerima.

Panel je pobudio veliki interes publike. Tako je, primjerice, Dinka Burića, saborskog zastupnika HDSSB-a, interesiralo je predfinaciranje putem kreditiranja, odnosno hoće li biti priznato u povratu sredstva i kamata od strane EU jer, smatra, ukoliko će kamate biti priznate problema nema. To će riješit problem državi, kaže, no s obzirom da je ogromna količina danaka u vlasništvu stranih država, nije siguran da će biti tako velikodušni prema Hrvatima i hrvatskim potrebama. Puljiz mu je odgovorio da se kamate ne mogu financirati sredstvima EU, a Martinčić je dodala da to nije element koji se može refinacirati.

29. travanj 2024 00:59