Konferencijske vijesti
StoryEditor

Stručni zaposlenici nužan su preduvjet kontrolinga

05. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Koliko je kontroling važan za motivaciju, stvaranje i održavanje zamaha u svakodnevnom poslovanju, zainteresiran sudionicima konferencije o kontrolingu objasnila je Snežana Gudelj, direktorica maloprodajnog lanca FIS-a iz Tuzle.

Njezina kompanija usudila se uložiti u kontoling i sada unutar grupe kontroleri svakog mjeseca izrađuju 500 izvještaja o uspješnosti iz svih sektora poslovanja.

– Pretpostavka za razvoj kontrolinga u svakom poduzeću su ažurirana organizacijska struktura, jasno definirani centri odgovornosti, kvalitetna IT podrška i razvijeno upravljačko i troškovno računovodstvo. Nužan su preduvjet svakako i stručni zaposlenici. Divizijskim ustrojem kompanija je podijeljena na sedam dijelova, a kod podjele smo se vodili time da svaka divizija ima jednak udio u ukupnim prihodima – objasnila je Gudelj.

Svaka divizija u njenoj kompanija ima odjela nabave, marketinga, skladištenja, prodaje, materijalnog knjigovodstva i kontrolinga. Zbog specifičnosti i složenosti poslovanja FIS-a ukupno poslovanje podijeljeno je i horizontalno – na veleprodaju i maloprodaju. -Prezentirano organizacijsko rješenje je temelj za izradu kontrolerskog iskaza uspjeh po divizijama i prodajnim centrima koji se rade svakog mjeseca – veli Gudelj.

Sljedeći važan korak joj je uvođenje softerskog rješenja ‘Menage Tools‘ koje će omogućiti praćenje ostvarenja ciljeva i radnih učinaka od strane menadžera, dok će ostalim zaposlenicima omogućiti da se suoče sa postavljenim ciljevima i osobnim dostignućima unutar kompanije. Pritom će se ostvarenje ili neostvarenje ciljeva vezati za zaradu svakog od zaposlenika.

Jošt Faganel, direktor prodaje u slovenskoj konzultantskoj tvrtci CRMT na primjeru Triglav grupe govorio je menadžerskom i regulatornom izještavanju. U tom procesu kontrolerima može pomoći i softer Tagetik, koji spaja operativno, financijsko i korporativno poslovanje tvrtke. Što se Triglava tiče, koji je prilično centralizirana grupa iako ima 40 podružnica i deset tvrtaka-kćeri, on je upotrijebio Tagetik kako bi zamijenio zastarjele metode skupljanja podataka i smanjio vrijeme potrebno za izradu izvještaja zahvaljujući rješenjima temeljnim na Microsoft Excelu.

- Tako se od slaganja kockica došlo do jedinstvenog rješenje za menadžersko izvještavanje. Kroz kvartalnu konsolidaciju i eliminaciju nepotrebnog posla došlo se do ključnog poslovnog benefita – skraćenja roka za izradu izvještaja kojeg traže regulatorna tijela – objasnio je Faganel.

Nadovezujući se na Faganelovo predavanje, Mario Korbar iz SRC Grupe govorio je o važnosti IT-a o kontrolingu te je odmah u startu kazao kako IT nije čarobni štapić za sve poslovne probleme.

- Organizacija primjećuje da ima probleme i onda se javlja nama u nadi kako će ‘nabaviti program‘ kojim će riješiti problem. Svaka tvrtka je specifična, a vlasnici često govore da ‘svi rade sve‘ i na to žele implementirati IT rješenje. Time se dobiva samo izuzetan alat koji će multiplicirati količinu kaosa kojim nitko ne može upravljati – poručuje Korbar te zaključuje kako i najčešći i najdostupniji alati poput Excela kriju nevjerojatan potencijal produktivnost kojeg treba otkriti edukacijom.

Na završnom predavanju Paška Anića Antića, voditelja katedre za računovodstvo sa ZŠEM-a moglo se čuti kako su financijski izvještaji crna kutija za kontolere i menadžere:

- U financijskim izvještajima se vrlo često manipulira kroz precjenjenu imovinu ili podcjenjene obveze. Fer prezentiranje podrazumijeva bezrezervnu i potpunu primjenu računovodstvenih načela i standarda. Sve ostalo je neobjektivno financijsko prezentiranje – podvukao je Anić Antić.

20. travanj 2024 04:46