Konferencijske vijesti
StoryEditor

Svi su previše fokusirani na troškove javne uprave, a nimalo se ne priča o uslugama

24. Svibanj 2016.

Moramo Imati jasnu strategiju djelovanja i rada u javnim upravama. Treba imati jednu strategiju, a ne masu njih, kazao je bivši ministar financija Boris Lalovac na okruglom stolu Preduvjeti za učinkoviti kontroling proračuna koji se održao na Liderovoj konferenciji „Učinkovito upravljanje u javnom sektoru".

- Instrumenata kontrolinga bilo je i prije mene i nakon mene u Ministarstvu. No problem su strategije. Svaki ministar, svaka agencija ima svoju strategiju. One su brojne i lijepo zvuče, no kada se krene u njihovu realizaciju i provedbu, onda imamo problem – nema novca. Svaki ministar želi biti heroj i nabaci sve i svašta u strategiju – kazao je Lalovac. Istaknuo je kako se onda sve te strategije nakupljaju godinama, dođu u Ministarstvo financija i onda nema novca za njihovu provedbu. I pored toga, često se jako loše planiralo po ministarstvima, istaknuo je Lalovac.

Šefica državne riznice Ivana Jakir Bajo upozorila je da se još 2009. godine govorilo o strateškom planiranju, no ciljevi su se zamakli.

- Objašnjavali smo ciljeve u jednome ministarstvu. Pitali smo ih koji vam je cilj. Odgovorili su nam – donošenje zakona. Pitali smo ih pa kako to. Zakon je samo instrument kojim se teži do cilja, ako je cilj primjerice proizvodnja čavala. Kontrirali su nam – pa što bi mi trebali znati koliko se čavala proizvodi da bi donijeli zakon. Odgovorili smo im – da! Pa naravno da morate znati koliko se čega proizvodi da u skladu s time znate donijeti zakon i da znate što želite da taj zakon u konačnici i donese – objasnila je Jakir Bajo. Napomenula je kako su svi previše fokusirani na materijalne troškove javne uprave, a nimalo se ne  priča o uslugama koje javna uprava treba nuditi građanima.

Panelisti su raspravljali o važnosti planiranja i zadavanja ciljeva kako bi javna uprava bila još efikasnija. Govorilo se i o inspekcijama za koje se tvrdi da već unaprijed imaju zadani cilj o količini kazni koje moraju svake godine napisati. Rečeno je da je zapravo najbolji indikator dobrog zakona ako se broj kazni i prekršaja smanjuje. Ako raste, onda zakon treba mijenjati i poboljšati ga.

- Moramo imati instrumente i znati što želimo. Moramo imati jednu strategiju, jasne ciljeve i da građani znaju što mogu očekivati od javne uprave. To je pitanje ulaganja u zaposlenike javne uprave. Nije pitanje samo i isključivo učinkovitosti, nego želimo li i koliko ćemo biti učinkoviti – zaključio je Denia Petrović iz tvrtke Outcome.

18. travanj 2024 09:52