Konferencijske vijesti
StoryEditor

U Stanić Grupi cijela obitelj igra ulogu nadzornog odbora

15. Rujan 2015.

- Globalna financijska kriza usmjerila je pozornost na pravilnu identifikaciju, analizu i upravljanje ključnim poslovnim rizicima. No Hrvatska uvelike kaska za svjetskim trendovima

 Tako je upozorila dr. sc Danijela Miloš Sprčić, profesorica na Fakultetu ekonomskih znanosti u Zagrebu prilikom izlaganja teme ’Upravljanje rizicima i korporativno upravljanje’ tijekom Liderove Konferencije o korporativnom upravljanju.

- U posljednjih nekoliko godina sve veći broj organizacija počinje primjenjivati integrirano upravljanje rizicima. Radi se o procesu koji sustavno i cjelovito identificira i kvantificira različite poslovne rizike, te s njima učinkovito upravlja s ciljem povećanja vrijednosti poduzeća i ostvarenja kratkoročnih i dugoročnih poslovnih ciljeva - dalje objašnjava Miloš Sprčić.

Pretpostavka uspješne implementacije integriranog upravljanja rizicima je podrška odbora i vrhovnog menadžmenta kako bi te implementacije bile prihvaćene od zaposlenika te postale dio organizacijske kulture, te napokon integrirali u poslovnu strategiju, strateško planiranje i odlučivanje, istaknuto je na predavanju.

- Koristi integriranog upravljanja rizicima su povećanje vrijednosti poduzeća, bolje poznavanje poslovanja poduzeća, učinkovitije donošenje odluka, vjerojatnije ostvarenje poslovnog i financijskog plana, razvoj pozitivne organizacijske kulture, bolji kreditni rejting te snažna poruka drugim poduzećima – zaključuje Danijela Miloš Sprčić.

Tema posljednjeg okruglog stola Liderove konferencije ’Korporativno upravljanje u Hrvatskoj’ bila je Korporativno upravljanje u obiteljskim, malim i srednjim poduzećima.

- Vladati obiteljskim tvrtkama najteži je zadatak. Imamo par lijepih primjera takvog poslovanja kod nas, no nažalost premalo. Valja naglasiti da danas sve više obiteljskih tvrtki u svijetu dovodi ljude izvan kruga obitelji. Svoju moć su smanjili, ali su tako povećali zajedničku sinergiju – priča Dejan Kružić sa ekonomskog fakulteta u Splitu koji je poznat i kao organizator mnogih kolegija obiteljskih tvrtki.

Predstavnik jedne od najjačih obiteljskih tvrtki Ivan Zubak iz Oryx Grupe kaže kako nemaju nikakvih ambicija za izlazak na tržište kapitala, a na burzi neće tražiti ljude jer tamo ionako fali srednjeg menadžmenta. 

– Mi smo tradicionalna obiteljska tvrtka, no bitnu ulogu imaju članovi nadzornog odbora koji nisu članovi obitelji i koji su neovisni.

Zvjezdan Stanić iz Stanić Grupe nešto je manje siguran u zatvorenost svoje obiteljske tvrtke.

- Naša obitelj je jedan veliki nadzorni odbor, no iskustva tražimo svugdje po svijetu. No, više nitko ne može tvrditi da će zauvijek ostati zatvorena kompanija – priznaje Stanić.  

– Kod nas je veliki problem niska educiranost odgovornih ljudi u obiteljskim tvrtkama. Mnogi ne shvaćaju prednosti koje bi obiteljske tvrtke dobile izlaskom na tržište – smatra Anita Knezović iz HANFA-e.

Dina Tomašić iz Zagrebačkog Holdinga naglasila je važnost ulaganja u korporativnu reputaciju, Daniele Divjanović objasnio kako posluje Dekra, a Marina Dabić upozorila na opasnosti koje prijete malim obiteljskim tvrtkama.

25. travanj 2024 11:18