Konferencijske vijesti
StoryEditor

Žene bolje podnose kada gube novac

06. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Smijeh, pljesak i mnogo zanimljivih komentara obilježili su drugi dio konferencije Žene u biznisu. Sudionice konferencije sjajno su se zabavile slušajući razgovor jedan na jedan s Dragijanom Radonjić Petrović, posebne savjetnice ministra u Ministarstvu financija i ekonomije u Srbiji, ali i drugi okrugli stol, o tome postoje li ne-ženski poslovi.

 Na pitanje kakve su žene u više muškom poslu financija, gošća iz Srbije rekla je kako su u doba krize vjerojatno bolje.

- Mi bolje podnosimo kad gubimo novac i da se lakše nosimo s krizom nego muškarci, njima je gubitak financija gubitak samopouzdanja. Za mene, kriza u glavi je mnogo veći problem nego kriza u džepu – rekla je Radonjić Petrović dodajući kako će ionako biti neobično kad zemlje u ovom dijelu Europe izađu iz krize, jer su tako dugo u njoj.Jedna od tema razgovora bilo je i mirenje dvije suprotne ženske strane – one tople, obiteljske, i one poslovne, koja mora biti hladnija. Naravno, pri tome ne treba bježati od ženske prirode.

- Uvijek prije svega koristim znanje, ali ne bježim od toga da koristim i šarm, jer je to ono što mi žene imamo. Muškarci ne mogu zračiti na taj način, jer to nemaju. Žene moraju da se brzo prebace iz jednog sustava rada u drugi, jer česte su situacije, na primjer kad mene dijete pita da joj skuham kakao, a onda me ministar nazove i pita za neku izmjenu u zakonu - objasnila je Radonjić situaciju s kojom se mnoge poslovne žene sreću. O tome postoje li ne-ženski poslovi, na drugom panelu konferencija razvila se živa rasprava. Ankica Vrbanc, predsjednica uprave zaštitarske tvrtke V Grupa zaštita, objasnila je kako u toj struci ima žena. - Od 700 zaposlenih kod nas barem 25 posto su zaštitarke, dakle, žene – rekla je Vrbanc. Dakle, predrasude koje postoje o ženskim i muškim poslovima nisu točne. Govorilo se tako o podjeli poslovna u kućanstvu, odlikama koje ženama pomažu u poslovnom svijetu, ali i mnogim drugim žensko-muškim pitanjima. Dotakli su se tako panelisti među ostalima i pitanja žale li se žene da njihovi partneri teže nose s njihovim uspjehom u poslu? Pa, ako je suditi po nekim iskustvima, potpora u privatnom životu je izuzetno važna. 

- Za koga ćemo se udati je najvažnija odluka za našu karijeru – ustvrdila je Ivana Matić, izvršna direktorica Women in Adria. Ivana Vidušin, predsjednica uprave Gastro Grupe na pitanje je li ta podrška stvarno toliko važna, odgovorila je kako je u životu važan sklad, netko ga uspije postići prije, netko malo kasnije. Po završetku rasprave predstavljena je i Liderova tradicionalna lista 300 najmoćnijih žena u poslovnom svijetu

26. travanj 2024 17:46