Korona i biznis
StoryEditor

Kriza u grafičko-prerađivačkoj industriji: Petina tvrtki razmatra zatvaranje

28. Travanj 2020.
Hrvatska gospodarska komora (HGK) provela je istraživanje o krizi uzrokovanoj koronavirusom u grafičko-prerađivačkoj industriji prema kojem više od 60 posto tvrtki ima pad prihoda veći od 50 posto nego u istom razdoblju lani, a svaka peta razmatra zatvaranje.

Istraživanje je obuhvatilo više od osamdeset tvrtki koje se bave novinskim i revijalnim tiskom, tiskom knjiga, ambalažnim tiskom i ponajviše komercijalnim tiskom, uključivši brošure, plakate, letke i cjenike, a njih gotovo tri četvrtine prijavilo je pad obujma proizvodnje veći od pedeset posto.

Kao najveći problem u poslovanju gotovo 90 posto tih tvrtki istaknulo je manjak potražnje za robom i uslugama, slijedi neizvjesnost poslovanja, ali i nedostupnost repromaterijala zbog problema s dobavljačima, transportom i dostavom.

"Totalni fijasko", "100 posto hotelskih lanaca stopiralo narudžbe", "Ogroman pad prometa, nema narudžbi, nema upita, nema telefona. Trenutačni krah poslovanja, ali zasad nećemo otpuštati zahvaljujući vladinim mjerama", navodi se u opisima poteškoća predanim HGK.

Sindikat: Mnogi će poslodavci plakati, ali će rijetki prodati Mercedes

Prema istraživanju, više od 40 posto anketiranih tvrtki je otpuštalo ili razmatra otpuštanje radnika, a vladine mjere za očuvanje radnih mjesta koristi ih gotovo 80 posto. Njih najviše, gotovo 40 posto, vladine mjere ocjenjuje dobrim.

- Ne bih bio generalno kritičan prema Vladinim mjerama. Bilo bi dobro poslodavcima dati jasnije smjernice kako da s radnicima urede ovaj privremeni period smanjene potrebe rada. Pomoć poduzetnicima treba biti što jasnije uvjetovana, kroz obvezu zadržavanja radnih mjesta i razine prava radnika, ali i odricanja kasnijih dobiti. Taj posljednji dio osobno ne vidim - kazao je za Hinu predsjednik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Darije Hanzalek.

Naglasio je i kako ga neće iznenaditi ako će dio poslodavaca, bez obzira iz kojeg su sektora, koji su dali otkaze dijelu radnika, smanjili im prava, čak i primili pomoć države, na kraju ove ili idućih godina opet iskazati dobit.

- Neki jednostavno ne znaju drugačije, računaju da profit moraju imati svake godine pa i ovakve. Da oslikam: Mnogi će plakati, ali rijetki će prodati svoj novi mercedes - kazao je Hanzalek i Naglasio kako je kriza uzrokovana koronavirusom pogodila grafičko-nakladnički sektor s različitim posljedicama.

Ohrabruje što novinski nakladnici zadržavaju vodeća izdanja

- Govorimo li o ambalaži, mnogi subjekti ne osjećaju značajnije padove, štoviše oni koji su vezani uz prehrambenu, farmaceutsku i slične industrije, koje su danas itekako aktivne u ovoj situaciji, bilježe čak i rast. Samo po sebi je jasno je da je nakladništvo pogođeno, već samom činjenicom da je znatan dio knjižara i trgovina bio zatvoren. Ovdje se i osjeća najveći pritisak na razinu prava radnika - kazao je Hanzalek.

Osvrnuo se i na krizu koja pogađa i novinske nakladnike pritom ocijenivši iznimnim značaj njihovih novinskih izdanja kao pouzdanih medija koji u doba ove krize daju točne i relevenatne informacije.

- Neke novine, kao na primjer one sa sportskim sadržajem sigurno trpe, jer jednostavno nema događanja koja redovito pune njihove retke, no ne znači da će biti ukinute. Hrabre nas informacije da novinski nakladnici zadržavaju svoja vodeća izdanja - kazao je Hanzalek.

Prema podacima Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti, u tiskarstvu je oko 6000 zaposlenih u oko 800 poslovnih subjekata, ne računajući obrte. U preradi papira i ambalaži zaposleno je još oko 4000 radnika.

17. srpanj 2024 14:57