Korona i biznis
StoryEditor

OTKUP - Marinada dobiva dvjesto novih kooperanata

05. Travanj 2020.
Denis Matijević
OPG-ovi koji proizvode voće i povrće svoje proizvode mogu plasirati u najveći trgovački lanac Konzum direktno, preko PIK-a Vinkovci te partnerskih tvrtki Marinade i Fragarije

Nakon zatvaranja tržnica Marinada je dobila više od sto novih kooperanata koji su svoje voće i povrće preusmjerili preko toga velikog otkupljivača. S toliko njih su već popisani ugovori, a 50-ak ih, uglavnom povrćara, već nekoliko dana dovozi proizvode u Marinadine otkupne centre. Na potpisivanje ugovora o otkupu s Marinadom čeka još stotinjak OPG-ova. Riječ je o porastu od deset posto novih kooperanata u odnosu na ukupno njih 2000 s kojima već radi.

– Za toliko je porasla i isporuka i u ovom za proizvodnju najmanje intenzivnom razdoblju godine, na tržište isporučujemo nekoliko šlepera svježeg voća i povrća na dan – kažu u Marinadi, čiji je većinski vlasnik Denis Matijević.

Dodaju da se distribucija odvija nesmetano uhodanim kanalima u Hrvatskoj i regiji, posebno u Sloveniji, s kojom se i promet robe normalizirao unazad nekoliko dana, nakon dva tjedna teškoća i praktički nemogućnosti isporuka. Stoga dio robe koja se trenutačno otkupljuje završava i u izvozu.

I Konzum je malim domaćim proizvođačima otvorio prodajni kanal preko distributera PIK Vinkovci, koji surađuje s više od 500 kooperanta i otkupi više od 20 tisuća tona voća i povrća na godinu. Također, poljoprivrednici se mogu javiti Konzumovim partnerima – spomenutoj Marinadi te Fragariji, koje otkupljuju i isporučuju Konzumu. Inače, sâm Konzum ima partnerski odnos s više od 4000 malih i velikih proizvođača voća i povrća iz svih dijelova Hrvatske.

– Dosad je uspostavljena suradnja s oko 200 novih malih proizvođača te je u prvom tjednu suradnje s njima otkupljeno oko 70 tisuća komada salate, 18 tisuća kilograma blitve, po pet tisuća kilograma poriluka i peršina i 1300 kilograma mladog luka, a u idućem razdoblju navedene brojke će i rasti, uključujući i neke druge kulture, primjerice jagodu – poručuju iz trgovačkog lanca na čijem je čelu Slavko Ledić.

Osim njih, u akciju su se uključile i mnoge online platforme poput startupa Locavore.hr, osnovanog prije više od pola godine. U njemu ističu da im se samo u posljednjih tjedan dana prijavilo oko 50 proizvođača, što je porast za 30 posto u odnosu na prethodne tjedne.

–​ Locavore.hr funkcionira kao svojevrsni posrednik između proizvođača i kupaca, a naši se korisnici najčešće dogovore da proizvođači robu dostave na kućni prag ili putem poštanskih usluga – kažu u Locavore.hr-u.

25. travanj 2024 12:28