Korona i biznis
StoryEditor

[BESPLATNO] Vodič za spas gospodarstva - Potresom pogođen poduzetnički duh prodrmala i privremena rješenja

16. Travanj 2020.
Oslobođenje od plaćanja komunalne naknade i spomeničke rente neke su od mjera na koje zasad mogu računati poduzetnici pogođeni potresom. čeka se donošenje konkretnijih mjera

Snažan potres koji je 22. ožujka pogodio Zagreb uzrokovao je dodatnu štetu kod dijela poduzetnika koji posluju na području grada s obzirom na to da se dogodio upravo u vrijeme kad ih je već veliki dio počeo osjećati negativne posljedice na poslovanje uzrokovane COVID-19, a dijelu je odlukom Stožera civilne zaštite u potpunosti obustavljen rad.

– U cilju ublažavanja negativnih posljedica na gospodarstvo, zagrebačka Gradska skupština Grada Zagreba donijela je Odluku o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom, ali će mjere iz te odluke pomoći i poduzetnicama kojima je poslovanje narušeno zbog potresa – istaknula je Mirka Jozić, pročelnica zagrebačkoga Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

U izradi

Sukladno navedenoj odluci poduzetnici koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada oslobađaju se plaćanja zakupnine, a rok plaćanja zakupnine za ožujak 2020. produljuje se na 90 dana. Poduzetnicima koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti umanjit će se za 30 posto utvrđeni iznos obveze komunalne naknade, a korisnici javnih površina za postavljanje otvorenih terasa bit će oslobođeni plaćanja mjesečne naknade. Iz Grada kažu da će se sve navedene mjere primjenjivati za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine, a ako se pokaže potreba za nastavak mjera, gradonačelnik može produljiti njihovu primjenu.

– Treba naglasiti da je u pripremi i izmjena Odluke o komunalnoj naknadi, prema kojoj će se obveznici komunalne naknade za poslovni ili stambeni prostor po službenoj dužnosti u potpunosti osloboditi od plaćanja komunalne naknade ako im je zbog više sile, tj. potresa, za poslovni prostor ovlašteni inženjer građevine utvrdio da je neuporabljiv ili privremeno neuporabljiv – dodala je Jozić.

Također, u izradi je poseban zakon kojim će se regulirati zakonski okvir sanacije posljedica potresa, a za tu svrhu bit će osnovano posebno radno tijelo. Osim toga, poduzetnici i obrtnici koji posluju na području grada imaju mogućnost dobiti nepovratna sredstva temeljem natječaja koje raspisuje Grad Zagreb sukladno Programu poticanja razvoja obrta i malog i srednjeg poduzetništva u Gradu Zagrebu.

Ta nepovratna sredstva namijenjena su, između ostalog, i za uređivanje poslovnih prostora, nabavu opreme, pa iz Grada kažu da se i na taj način može pomoći pogođenim poduzetnicima u sanaciji nastale štete.
I dok je Grad Zagreb povukao neke poteze, ništa se neće pokrenuti dok se ne utvrdi materijalna šteta, a materijalne štete, barem što se tiče poduzetnika na području Krapinsko-zagorske županije, nije bilo ili je nitko dosad nije prijavio.

Uključiti poduzetnike i obrtnike

Iz Hrvatske gospodarske komore kažu da u ovome trenutku najviše štete trpe uslužna djelatnost i turistički sektor (privatni iznajmljivači i hoteli).

– Poslodavci u Zagrebačkoj županiji prijavili su manje štete, ali u Zagrebu su one najviše pogodile privatne iznajmljivače te dio restorana i kafića – kažu iz Hrvatske gospodarske komore.

Dodaju da Grad Zagreb mjerama poput oslobađanja od komunalne naknade pridonosi cijeloj situaciji, ali da bi im se moglo pomoći i tako da ih se u procesu obnove oslobodi plaćanja spomeničke rente, naknade za uređenje voda te zakupnina za poslovni prostor koji nije u funkciji.



TRI AKTIVNOSTI ZA SANACIJU POSLJEDICA POTRESA Do sada dogovoreno između Vlade i Grada Zagreba

1. nastavak radova na rizičnim građevinama i raščišćavanju radi sigurnosti građana
2. izrada posebnog zakona radi brže sanacije i pravednijeg reguliranja odšteta
3. uspostavljanje izvora financiranja za sanaciju šteta, bilo da je riječ o gradskim, državnim bilo EU sredstvima

– Također bi poduzetnike i obrtnike trebalo uključiti u aktivnosti novoosnovanog Sektora za izgradnju i sanaciju objekata stradalih u potresu pri gradskoj upravi. U tome su spremne sudjelovati i pomoći HGK Komora Zagreb i Obrtnička komora Zagreb. Ono što će pomoći građanima pa i poduzetnicima je i da Grad što prije obnovi objekte oštećenih vrtića, osnovnih i srednjih škola, čime bi normalizirao svakodnevni život građana i odvijanje poslovnih aktivnosti – zaključuju iz HGK.
Pitali smo i jednog poduzetnika kojemu je u potresu oštećen ured, što je poduzeo budući da se nalazi u zgradi u kojoj ima još ureda.

– Cijela je zgrada prijavljena za besplatni pregled, a nakon toga će se angažirati građevinska tvrtka koja bi sve to trebala popraviti. Svi smo se javili za oslobođenje od komunalne naknade i spomeničke rente, i sad čekamo rješenje – zaključuje. 

 

24. travanj 2024 04:46