Korona i biznis
StoryEditor

Vinarima dodatnih 13 milijuna kuna za kriznu destilaciju i skladištenje vina

23. Srpanj 2020.
Hrvatska gospodarska komora (HGK) pozdravlja odluku resornog Ministarstva poljoprivrede o povećanju novca iz vinske omotnice za dodatnih 13 milijuna kuna, objavili su u četvrtak iz HGK.

Iz Komore u priopćenju ističu kako je u javnoj raspravi prijedlog Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019. - 2023., tzv. vinska omotnica, kojim se značajno povećavaju sredstva za kriznu destilaciju i krizno skladištenje. Umjesto prvotno planiranih 43 milijuna kuna Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je dodatnih 13 milijuna kuna pa sada ukupne potpore za stabilizaciju tržišta vina iznose 56,5 milijuna kuna, navode iz HGK.

- Udruženje vinarstva HGK pozdravlja takvu odluku kojom se predviđa značajno povećanje sredstava za mjere krizne destilacije i kriznog skladištenja vina s 43 milijuna kuna na 56,5 milijuna kuna - kazao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Za mjeru krizne destilacije vina, kako navodi, sredstva su povećana s 38 milijuna kuna na 46,5 milijuna kuna, a za mjeru kriznog skladištenja vina s 5 milijuna kuna na 10 milijuna kuna. Krizna destilacija i skladištenje mjere su koje se poduzimaju zbog pada potrošnje vina, što je povezano s podbačajem turističke sezone zbog koronavirusa. Tako nastaju viškovi vina, koji se destiliraju i pretvaraju u medicinski alkohol i druge proizvode.

- Vjerujem da će sredstava biti u cijelosti iskorištena i da će značajno ublažiti posljedice pandemije i pada turističke potrošnje, jer ne treba zaboraviti da naši vinari oko 70 posto ukupne proizvodnje plasiraju kroz turizam i HOREC-a kanale - istaknuo je Kovačević.

Iz HGK ističu kako je kriza uzrokovana koronavirusom snažno pogodila i vinogradarsko-vinarski sektor zbog čega je Komora resornom Ministarstvu poljoprivrede još ranije predložila izmjene vinske omotnice.

Prodaja vina u Hrvatskoj ima izrazito sezonski karakter, odnosno u značajnom postotku je vezana za turističku sezonu koja će ove godine biti na 30 postotnoj razini prethodnih godina što je već dovelo do pada prodaje vina od 80 posto u predsezoni i prvoj polovici godine, a očekuje se prosječni pad na godišnjoj razini od 50 posto, upozoravaju iz Komore.

Mišljenja su da će se programima krizne destilacije i skladištenja pomoći sektoru vinarstva u premošćivanju tekuće likvidnosti, očuvanju zaposlenosti i pripremama za otkup grožđa berbe 2020. i to ne samo kroz financijsku potporu već i uklanjanjem viškova vina iz podruma.

16. svibanj 2022 13:58